Project CrossFire wint People-to-People EUREGIO-prijs

Vrijdag 13 januari werd Project CrossFire uitgeroepen tot winnaar van de people-to-people-EUREGIO-prijs. De prijs wordt uitgereikt aan grensoverschrijdende projecten en initiatieven in het EUREGIO-gebied. De prijs laat zien dat grenzen geen hindernissen hoeven te zijn maar juist kansen kunnen bieden. Project CrossFire is daar het perfecte voorbeeld van.

Over project CrossFire

Project CrossFire is een onderzoek naar een gezamenlijke brandweerkazerne voor de brandweer van Suderwick en Dinxperlo. De beide kazernes opereren al vaker samen, hier maakte de Duitse tv-zender WDR onlangs een verslag van. Door het scannen van de QR-code kunt u deze korte reportage bekijken. Ook is het verslag terug te vinden op de Facebook pagina @feuerwehrbocholt. Het project is al eerder in de prijzen gevallen; in maart vorig jaar won het project CrossFire al de Landespreis für innovative interkommunale Zusammenarbeit in Nordrhein- Westfalen (Duitsland) in de categorie crisisbeheersing.

Burgemeester Stapelkamp over CrossFire

Ook burgemeester Stapelkamp is blij met de prijs: ‘de blijk van waardering is een bevestiging van het bijzondere van dit project. Zo’n Duits-Nederlandse kazerne is uniek maar dat betekent ook dat het daardoor ingewikkeld is om te realiseren. Het is iets nieuws en dus moeten we op veel terreinen het wiel uitvinden. We hebben tenslotte te maken met de wetgeving, brandweercultuur en de organisatie van twee verschillende landen. Die verschillen zijn soms groter dan je denkt.’

Stand van zaken

Op dit moment worden de beschikbare en geschikte locaties in kaart gebracht. Ook worden er contacten gelegd voor mogelijke subsidies. Er is veel interesse naar het project van politici en bestuurders. Zo waren er recent nog twee parlementsleden uit het Duitse Noordrijn-Westfalen op bezoek. ‘Kortom, een breed gedragen maar complex project. Door de samenvoeging van twee ploegen op één brandweerkazerne, stimuleren we de onderlinge samenwerking en verhogen we daarmee de veiligheid van onze inwoners aan beide zijden van de grens’, aldus burgemeester Stapelkamp.