HOME  |  In de gemeente  |  Aalten in beeld - uitgeschreven tekst

Aalten in beeld - uitgeschreven tekst

1. Ligging

In de Gelderse Achterhoek ligt de gemeente Aalten. De gemeente Aalten bestaat uit de 2 hoofdkernen Aalten en Dinxperlo, het vestingstadje Bredevoort en de kleine kernen Barlo, De Heurne, Haart, Lintelo en IJzerlo. Daarnaast kent het buitengebied een aantal buurtschappen, te weten Barlo, Dale, De Heurne, Haart, Heurne, 't Klooster, Lintelo en IJzerlo.

2. Historie

Het dorp Aalten is ontstaan in de achtste eeuw toen Karel de Grote de Saksische stammen in de regio aan zich onderwierp. Op de Markt in Aalten vindt u de oude Helenakerk met bijzondere muurschilderingen waaronder een zeldzame muurschildering van St. Helena en haar zoon, de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In Aalten is nog een stelsel van ‘gängeskes’. De gängeskes verbonden vroeger de uitvalswegen met daaraan boerderijen met de tuinen van bewoners van het dorp.

Het kleine stadje Bredevoort was vroeger het bestuurscentrum van het oostelijke deel van de Achterhoek. Op de plek waar nu het gebouw Boek op ’t Zand staat, stond in de middeleeuwen een burcht. Bredevoort staat bekend als Boekenstad. Hier hebben zich vele antiquariaten gevestigd en worden maandelijks boekenmarkten en culturele activiteiten georganiseerd. In 1626 werd Hendrickje Stoffels in Bredevoort geboren, zij werd later de muze van de bekende schilder Rembrandt.

Dinxperlo wordt voor het eerst in 1260 vermeld, maar al vele eeuwen eerder zijn hier de eerste boerderijen gesticht. De grens met Duitsland loopt tussen de dorpen Dinxperlo en Suderwick. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de dorpen gescheiden door prikkeldraad en houten palen. Maar smokkelen was de enige manier om de eindjes aan elkaar te knopen. Dinxperlo kent daarom veel sappige verhalen over vindingrijke smokkelaars. Dinxperlo staat daarnaast bekend om het kleinste kerkje van Nederland, genaamd De Rietstap.

De gemeente Aalten kent een rijke historie, hiermee kunt u kennismaken in de Aaltense Musea, het grenslandmuseum in Dinxperlo of via een van de historische wandel- en fietsroutes.

3. Landschap

Het hooggelegen dorp Aalten ligt in een heuvelachtig gebied, dat in de volksmond wordt getypeerd als de zeven heuvelen. Het buitengebied van de gemeente kenmerkt zich door een kleinschalig en afwisselend landschap, dat veel rust- en recreatiemogelijkheden biedt.

4. Woon- en leefvoorzieningen

Aalten is een gemeente waar veel voorzieningen aanwezig zijn voor iedere leeftijdsgroep. Ook heeft de gemeente een goed woonklimaat. Rondom de verschillende kernen liggen, nieuwe, ruim opgezette woonwijken. Daarnaast heeft de gemeente een breed onderwijsaanbod voor basis, speciaal en voortgezet onderwijs.

Aalten en Dinxperlo hebben een gevarieerd winkelaanbod. Dinxperlo is zeer geliefd bij Duitse dagtoeristen. Dat is op vrijdag tijdens de weekmarkt en tijdens de jaarlijkse grensmarkt op Hemelvaartsdag goed te merken.

5. Ondernemersklimaat

Mede door de goede ligging en een goed ondernemersklimaat is er volop bedrijvigheid in de gemeente. Aalten en Dinxperlo hebben beide een groot bedrijventerrein.

6. Toerisme

De gemeente kent een ruim aanbod aan campings en andere overnachtingsmogelijkheden. Er zijn volop recreatiemogelijkheden in een prachtige groene omgeving. Ieder jaar zijn er verschillende evenementen die bezoekers trekken uit de wijde omgeving en zelfs uit het buitenland. De fietser en wandelaar kan in onze gemeente zijn hart ophalen. Onderweg wordt u gastvrij onthaald bij de vele horecagelegenheden, theetuinen, rustpunten en picknickvoorzieningen die de gemeente rijk is. 

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie