HOME  |  In de gemeente  |  Coronavirus  |  Bericht van burgemeester Stapelkamp (11)

Bericht van burgemeester Stapelkamp (11) (26-05-2020)

foto van de burgemeester stapelkamp

Jetzt geht’s los, maar wordt het ook spannend

Eindelijk

Nadat een aantal contactberoepen al was vrijgegeven – heeft u ook zo genoten van het bezoekje aan de kapper en de pedicure? – was er vorige week dinsdag dan eindelijk het verlossende bericht vanuit de regering. De al een paar weken eerder in de week gezette versoepelingen van de maatregelen gaan door. Fantastisch voor de restaurants en andere horecazaken die vanaf 1 juni, 12.00 uur weer hun gasten kunnen ontvangen. Fantastisch voor het voortgezet onderwijs dat op 2 juni een voorzichtig begin mag maken en voor het basisonderwijs dat op 8 juni weer volop gaat draaien. Fantastisch voor onze twee musea en nog een aantal andere voorzieningen die ook weer open mogen. Steeds meer is mogelijk, mijn vrouw kijkt bijvoorbeeld al uit naar het eerste bezoekje aan de lokale Dorcas-vestiging. Op eigen initiatief zijn die twee maanden dicht geweest maar ze durven het nu blijkbaar weer aan. Hoopvol ook dat er heel voorzichtig verlichting komt voor het bezoeken van ouderen en mensen in zorginstellingen, iets wat tot veel verdriet en zelfs boosheid heeft geleid.

Spannend

Prachtig nieuws dus vanuit Den Haag. ‘Jetzt geht’s los!’, ben je geneigd te denken. Maar ik houd als (mede-)verantwoordelijk burgemeester ook wel een beetje mijn hart vast en ik ben zeker niet de enige. De gemeente is in overleg met onze horecaondernemers om tijdelijk, tot 1 september, extra meters gratis ter beschikking te stellen voor terrassen. Momenteel leggen we de laatste hand aan de afspraken daarover. Ook zullen er maatregelen getroffen worden om een en ander in goede, lees veilige, banen te leiden. Fijn dat we vanaf komende maandag weer op een terrasje kunnen zitten, velen kijken er naar uit. Maar met stoelen/tafels op anderhalve meter afstand is het beschikbare aantal zitplaatsen zo vol want staanplaatsen zijn verder niet toegestaan. En als er dan allemaal mensen ook weer de gezelligheid van het centrum op gaan zoeken wordt het snel te druk. En zijn mensen die een paar biertjes op hebben en in een vrolijke stemming weer opstappen nog alert genoeg om afstand te houden? Juist dan ligt het gevaar van besmetting op de loer.

En dat het virus nog steeds op de loer ligt blijkt ook weer uit de berichten over de besmettingen in slachterijen maar ook in een restaurant in Duitsland. Het gevaar is nog allerminst geweken.

Zelfbeheersing

Er zal dus veel van onze zelfbeheersing gevraagd worden de komende tijd. Van veel werkenden die hun collega’s met alle gezelligheid erbij missen, maar waarvoor het toch beter is om nog thuis te blijven werken omdat we het openbaar vervoer zeker in de spits zo veel als mogelijk moeten mijden. Ook voor de mensen die tot de risicogroepen behoren, denk aan de ouderen boven de 65/70 jaar. Weet u dat meer dan 90% van alle 6.000 coronadoden ouder dan 65 jaar is en 22% in de groep 90-95 jaar valt? Ook voor hen gelden niettemin binnenkort minder verboden, ze mogen weer oppassen op de kleinkinderen bijvoorbeeld, maar de risico’s blijven onverminderd groot. En zo zijn er nog wel heel wat groepen te benoemen. Samen hebben we de verspreiding teruggedrongen, laten we dat zo houden. Het motto voor de komende tijd blijft toch echt nog steeds ‘Afstand houden spaart levens’.

Zuur en bitter

Bij alle vreugde en hoop is het heel zuur voor diegenen waarvoor nog geen versoepeling mogelijk is. Voor de grote(re) evenementen en topsportevenementen, voor koren en kerken, want voorlopig is er nog geen uitzicht op samenkomsten met veel publiek. Ik vrees bijvoorbeeld dat het eerste elftal van onze hoofdklasser AZSV in september zonder publiek zal moeten spelen, dat een volle Joris-, Liborius- en Helenakerk er nog niet in zit, dat ons Aaltens Volksfeest een jaartje zal moeten overslaan en dat de VVNF zelfs zijn jubileumfeest niet kan vieren. We weten het nog niet, ik ook niet, de regering zal de knoop door moeten hakken. Ik hoop natuurlijk dat het door kan gaan, maar vrees het ergste voor de betrokkenen.

En zuur blijft het voor al die ondernemers, denk bijvoorbeeld aan de detailhandel, de sportscholen en het toerisme, die hun omzetten fors hebben zien teruglopen door de crisis en die de schade nog steeds zien oplopen. Blijf ze steunen door lokaal uw (vakantie)geld te besteden, is dan ook mijn oproep. En vergeet verder niet dat er in ons land nog steeds honderden mensen in het ziekenhuis liggen en er ook afgelopen week weer een inwoner is overleden door corona. We zijn er dus nog niet, de strijd tegen het virus gaat onverminderd door. Ik reken op uw medewerking, volharding en zelfbeheersing, samen d’ran tegen het virus.

Met een hartelijke groet vanaf de Markt,

Burgemeester Anton Stapelkamp

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie