HOME  |  In de gemeente  |  Coronavirus  |  Bericht van burgemeester Stapelkamp (15)

Bericht van burgemeester Stapelkamp (15) (01-09-2020)

burgemeester in een donkerblauw pak

Begin juli schreef ik mijn laatste brief aan u, aan jou, met als centrale boodschap dat het virus gelukkig  grotendeels teruggedrongen was maar zeker nog niet weg. We konden weer een beetje ontspannen en op adem komen. Heerlijk, want we waren de beperkingen ondertussen toch wel een beetje beu en hadden zin ons sociale leven weer op te pakken. We wilden weer plezier hebben met elkaar. Er kon ook weer meer, het kabinet zette voortvarend de exitstrategie in. Maar ondanks al die stappen vooruit riep ik u op om met die herwonnen vrijheid verantwoord om te gaan.

Op zich is dat ook best goed gegaan in onze gemeente, er waren weinig tot geen incidenten, de samenwerking met de horeca en het verenigingsleven was goed. En hoewel het best druk was met toeristen en thuisblijvers liep het nergens uit de hand. Wekenlang hadden we ook geen nieuwe besmettingen te melden.

Het zal u niet ontgaan zijn dat we na een zomer met veel vakantieverkeer en weer veel ontmoetingen in eigen tuin en huis we met een terugslag te maken hebben. De aantallen besmettingen liepen vanaf eind juli landelijk weer flink op. In eerste instantie vooral in de grotere steden maar van daaruit ook naar minder drukbevolkte gebieden. Onze steden en ook de Achterhoek zijn geen eilanden tenslotte, en Nederland is maar een klein landje.

Uitbraak

Afgelopen week werden we ook in met name het dorp Aalten opgeschrikt door een uitbraak waarbij ondertussen sinds begin augustus zeventien inwoners positief zijn getest op COVID-19 (stand zondag 30-08). De GGD Noord- en Oost-Gelderland is in ons gebied verantwoordelijk voor het bestrijden van het coronavirus. De GGD richt de teststraten in, doet onderzoek naar de bron van besmettingen en naar mogelijke contacten van besmette personen. Zij is daarbij wel volledig afhankelijk van de medewerking van de betrokken besmette personen én van u. Als u zich niet laat testen, uw contacten niet doorgeeft of zelf waarschuwt en/of u niet aan de quarantaine houdt, dan is het voor de GGD dweilen met de kraan open.

De GGD heeft een goed beeld gekregen van de uitbraak in Aalten. De meeste besmette personen behoren tot enkele huishoudens die voor een deel met elkaar intensief contact hadden. Daarnaast zijn er enkele uit het buitenland teruggekeerde reizigers bij.
Dat beeld past bij wat we overal in het land zien gebeuren. De betrokken mensen krijgen vanuit de GGD uitleg over wat er van hun verwacht worden, namelijk in quarantaine gaan (verderop, in de Aalten Actueel leest u daar meer over). De GGD blijft ook in contact met deze groep. Pas als ze minimaal 24 uur geen ziekteverschijnselen meer vertonen mogen ze weer uit hun isolement.

Voorzichtigheid

Veel inwoners zullen toch weer geschrokken zijn van deze uitbraak en dat geldt voor mij ook natuurlijk. De ellende van voor de zomer staat ons allen nog helder op het netvlies. De alarmbel gaat af, we zullen weer extra alert moeten zijn en extra ons best moeten doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Voor mij als burgemeester houdt dat in dat ik erg terughoudend blijf ten aanzien van onze medewerking aan evenementen en dat ik vergunningaanvragen zeer kritisch zal beoordelen. Gelukkig is daar veel begrip voor bij organisatoren van evenementen, we komen er samen steeds goed uit.

Voor de komende maanden betekent dat helaas dat het doorgaan van allerlei evenementen twijfelachtig wordt. Vermoedelijk zullen er forse beperkingen zijn bij de Sinterklaasintochten, Kerstmarkten, nieuwjaarsborrels, sportwedstrijden met publiek, enzovoort. Bij de buren van Bocholt heeft men al de grote Kermis, de kinderoptocht met Sint Maarten en zelfs al de carnavalsoptocht op Rosenmontag afgelast. Ik vind het voor de organisatoren en de deelnemers/bezoekers erg vervelend, en ook voor mijzelf als gemeenschapsmens, maar ik vrees dat we in de winter nog niet zo ver zijn dat we weer alles kunnen organiseren net zoals vroeger.

Wat kunt u zelf doen?

Het belangrijkste dat u en ik kunnen doen is ruim afstand houden van elkaar. Op afstand blijvend kan je vrijwel niet besmet raken of een ander besmetten, zeker buiten. Niet altijd en overal is het mogelijk om steeds afstand te houden en daarom kan je die drukke plekken dus ook beter vermijden. Zoals de drukke momenten in de supermarkt, op de weekmarkt en vooral feestjes en samenkomsten in kleinere ruimtes. En in het openbaar vervoer draagt u het verplichte mondkapje. Thuiswerken verkleint ook de risico’s van dicht bij elkaar zijn, dus dat wordt ook nog steeds door het kabinet aanbevolen. Daarnaast blijven we de hygiënische voorschriften volgen, zoals geregeld handen wassen en niet in je handen hoesten en niezen. U kent ze ondertussen neem ik aan, maar we moeten scherp blijven.

Bij alle versoepelingen blijven we de basisregels nakomen:

  • 1,5 meter afstand houden,
  • handen wassen,
  • drukte vermijden,
  • maximaal zes personen bij u thuis op bezoek,
  • thuis blijven bij klachten,
  • zoveel mogelijk thuiswerken,
  • niet gezamenlijk schreeuwen en zingen

Mocht u zich ondanks alle voorzorgsmaatregelen grieperig voelen / verkouden zijn, laat u dan ook testen in Zelhem. Wacht daar niet mee, want in de tussentijd kunt u al uw huisgenoten besmetten. U kunt een afspraak maken via telefoonnummer 0800-1202 (tussen 8.00 en 20.00 uur bereikbaar) of via www.coronatest.nl.

Terrassen

Vanaf 1 juni heeft de gemeente vijftien horecaondernemers de mogelijkheid te geven om hun terras uit te breiden. De afspraken gelden tot 1 september en onder een aantal voorwaarden, zoals geen muziek buiten en geen buitenkeukens. Dit om overlast voor buren te voorkomen. De ondernemers hebben voor de extra meters geen rekening van het college gekregen. De extra ruimte heeft voor veel ondernemers net de extra mogelijkheden gegeven om met inachtneming van 1,5 meter meer gasten te kunnen bedienen. Zo hebben ze kunnen profiteren van het grote aantal toeristen dat in de regio aanwezig was en is.

Ook van bewoners en bezoekers hebben we veel enthousiaste reacties gekregen. Overlast is er weinig of niet geweest, er zijn in ieder geval weinig meldingen gedaan. In overleg met de horecaondernemers heeft het college daarom besloten om deze regeling nu te verlengen tot en met zondag 2 november, zodat ook in de nazomer en herfst de ondernemers nog zo veel als mogelijk hun omzet op niveau kunnen houden. Velen hebben een flinke klap te verwerken gehad en niet iedereen heeft dat door de mooie zomer kunnen compenseren. U kunt hen dus ook steunen door uw feestjes niet in de achtertuin, maar bij een horecagelegenheid te vieren. Zij hebben bovenal ook de kennis en ervaring om die veilig te organiseren.

Met een hartelijke groet, ook namens raad en college,

Burgemeester Anton Stapelkamp

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie