HOME  |  In de gemeente  |  Coronavirus  |  Milde klachten? Laat u testen!

Milde klachten? Laat u testen! (02-06-2020)

Iedereen met milde klachten die misschien wijzen op het coronavirus (zoals verkoudheid, hoesten of verhoging), kan via telefoonnummer 0800-1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Blijkt iemand met corona besmet? Dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Telefonische afspraak maken

Om een testafspraak te maken, belt u naar 0800-1202. U kunt dan kiezen voor een GGD-testlocatie bij u in de buurt. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar.

Voor het maken van een afspraak stelt een medewerker u kort een aantal vragen. Bij het inplannen van de afspraak wordt gevraagd naar uw BSN voor identificatie. U krijgt dan de tijd en plaats te horen waar de test wordt afgenomen. De GGD probeert de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Het telefoonnummer is ook voor de mensen die nu al getest kunnen worden, zoals zorgpersoneel, docenten, contactberoepen en mantelzorgers.

De test

De test wordt gedaan met een lang wattenstokje in de keel en neus. Dat duurt kort. De test is bedoeld om te zien of u het virus op dit moment bij u draagt. Met deze test is niet te zien of u het virus hebt gehad. Ook is niet te zien of u antistoffen heeft.

Is testen zinvol als je niet ziek bent?

Nee. Testen heeft alleen zin als u koorts of luchtwegklachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten en kortademigheid. Als u geen klachten hebt, is een test niet zinvol. Want als de test dan negatief is, zegt het niet of u de ziekte hebt gehad en het geeft geen garantie voor de toekomst. Een dag later kunt u de ziekte alsnog oplopen of positief testen.

Uitslag testen

Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt u binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als u het coronavirus hebt, start de GGD het bron- en contactonderzoek. Besmette personen gaan vervolgens in isolatie. Hun huisgenoten krijgen het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook de directe contacten, die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, krijgen het advies om twee weken thuis te blijven. De GGD zal in deze periode enkele keren contact opnemen. Ook moeten zij contact houden met de GGD over eventuele gezondheidsklachten.

Ernstige klachten en risicogroepen

Voor mensen met ernstige klachten en mensen uit de risicogroepen blijft gelden dat zij zich rechtstreeks telefonisch melden bij een (huis)arts of de spoedeisende hulp. Risicogroepen zijn mensen van 70 jaar en ouder, en volwassenen met onderliggende aandoeningen (bijvoorbeeld ernstige longziekten en hartaandoeningen, diabetes, verminderde weerstand, nier- en leverlijden).

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie