HOME  |  In de gemeente  |  Coronavirus  |  Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Mondkapje verplicht vanaf 1 december (30-11-2020)

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplicht het kabinet het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten vanaf 1 december. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool), contactberoepen en in stations en bij bus- en tramhaltes moet iedereen van 13 jaar en ouder dan een mondkapje dragen. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Waar geldt de mondkapjesplicht?

  • In publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Voorbeelden van publieke binnenruimten zijn winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.
  • Onderwijs. In het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.  Gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs zijn uitgezonderd van de mondkapjesplicht.
  • Contactberoepen en zorgverleners. Bij onder andere de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstylist wordt het dragen van een mondkapje zowel voor de klant als voor de Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht. 

Uitzonderingen

  • Mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Hen kan gevraagd worden zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt.
  • Tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv hoeft geen mondkapje te worden gedragen.

De mondkapjesplicht is vastgelegd in een ministeriële regeling, die door de ministers De Jonge (VWS), Grapperhaus (J&V) en Ollongren (BZK) naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd, tegelijk met de ministeriële regeling met de maatregelen die in de huidige noodverordening staan. De regelingen, en dus ook de mondkapplicht, gelden in eerste instantie voor drie maanden. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is worden de regelingen weer ingetrokken.

Meer informatie.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie