HOME  |  In de gemeente  |  Coronavirus  |  Thuisquarantaine door corona, wanneer en hoe?

Thuisquarantaine door corona, wanneer en hoe? (05-11-2020)

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie.

Als u besmet bent met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt. Zoals hoesten of benauwdheid. U kunt het coronavirus dus ook verspreiden zonder klachten die passen bij COVID-19. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek.

In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:

  • U heeft (milde) klachten die passen bij corona: ga in thuisquarantaine en laat u testen op corona.
  • Huisgenoten blijven ook thuis als u zware klachten heeft zoals koorts of benauwdheid. Zodra uw huisgenoten klachten krijgen moeten zij zich ook laten testen op corona. Iedereen die zich laat testen blijft thuis totdat de uitslag bekend is. Als iedereen in een huishouden thuis blijft, dan heet dit gezinsquarantaine.
  • Als u een test heeft laten doen en een positieve uitslag heeft gekregen (u heeft corona), krijgt u van de GGD te horen wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan en uw contacten informeren.

Ik heb corona, welke regels gelden voor mensen in mijn omgeving?

Uw huisgenoten gaan 10 dagen in thuisquarantaine. Dat geldt ook voor nauwe contacten. Dit zijn de mensen die vaak dicht bij u in de buurt zijn (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter). Zoals een partner die niet bij u woont, een reisgenoot of collega. Als zij klachten krijgen die lijken op corona moeten zij zich ook laten testen.

Mijn huisgenoot heeft zware klachten, wat nu?

Heeft iemand in uw huishouden zware klachten die passen bij corona, zoals koorts of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis, ook als zij geen klachten hebben. Zodra iemand klachten krijgt die lijken op corona laat deze persoon zich testen. Alle huisgenoten blijven thuis totdat de uitslag bekend is.

Ik ben dicht in de buurt geweest van iemand met corona, moet ik thuis blijven?

Bent u minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter bij iemand met corona geweest? Bijvoorbeeld omdat u partner, reisgenoot of collega bent? Dan gaat u ook 10 dagen in quarantaine vanaf het moment dat u nauw contact had. Als u klachten krijgt die lijken op corona, maakt u een afspraak voor een coronatest. Blijf thuis totdat de uitslag bekend is.

Terugkomst uit het buitenland

Blijf zo veel mogelijk thuis. Maak en boek alleen noodzakelijke reizen naar het buitenland en reis zo min mogelijk binnen Nederland. Vakantiereizen gelden niet als noodzakelijk. Moet u reizen? Als u uit een COVID-19-risicogebied terugkomt (vaak met een oranje reisadvies) gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. In het reisadvies voor het land of gebied waaruit u vertrekt staat of quarantaine nodig is bij aankomst in Nederland.

­Er gelden een aantal uitzonderingen. Lees op de pagina thuisquarantaine na aankomst in Nederland welke regels voor u gelden.

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

  • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Er komt niemand bij u op bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
  • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
  • Laat anderen boodschappen doen. Kan dit echt niet? Dan mag u alleen als u geen klachten heeft die lijken op corona naar buiten voor een boodschap.
  • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
  • U werkt thuis. Als u in de zorg werkt mag u alleen bij uitzondering en onder voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of de bedrijfsarts.
  • U reist niet met het openbaar vervoer.

Hulp bij quarantaine

Kan niemand in uw buurt u helpen met bijvoorbeeld de boodschappen? Of heeft u een andere hulpvraag omdat u de deur niet uit kunt? Dan kunt u contact opnemen met Figulus Welzijn:

Aalten:                (0543) 473993

Dinxperlo:           (0315) 655282

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie