HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Grensoverschrijdende proef busverbinding Aalten Bocholt succesvol

Grensoverschrijdende proef busverbinding Aalten Bocholt succesvol

Dit item is verlopen op 21-05-2018.

Op 30 april stopt de praktijkproef met de busverbinding Aalten Bocholt. De proef heeft waardevolle kennis opgeleverd voor een grensoverschrijdende verbinding. De reizigers zijn eenduidig positief. De initiatiefnemers waaronder de provincie Gelderland zijn tevreden over de proef. De resultaten worden gebruikt om een besluit te nemen over het voortzetten van de busverbinding.

Perspectief op een vaste busverbinding
De vijf maanden durende praktijkproef voor een grensoverschrijdende busverbinding tussen Aalten en Bocholt eindigt zoals gepland op 30 april. Voor wie de verbinding nog niet geprobeerd heeft is 29 april de uitgelezen kans. Dan is er koopzondag en rijden de stadsbussen van Bocholt gratis. De praktijkproef van de afgelopen vijf maanden heeft waardevolle kennis opgeleverd wat perspectief biedt op een permanente busverbinding. Voordat het zover is, moeten nog wel een aantal hindernissen worden genomen. Voor een vaste busverbinding over een langere periode is meer nodig dan voor een tijdelijke proefverbinding.

Reizigers positief
Een proef in de dagelijkse praktijk door daadwerkelijk tijdelijk een bus te laten rijden is een bewuste keuze geweest. Gebruikelijk is een theoretische marktstudie die over het algemeen gebaseerd is op meer algemene modellen en berekeningen. De praktijkproef kon ook relatief snel gerealiseerd worden. Een onderzoeksbureau verzamelde tijdens de proefperiode statistische gegevens over ervaringen van de reizigers. De eerste tussenresultaten van dit onderzoek zijn bekend. De reizigers zijn overwegend positief over deze verbinding; 97% waardeert de verbinding met goed. 59% van de reizigers is jonger dan 30 jaar.

Vervolg
Op basis van een potentieanalyse en de ervaringen van de reizigers is een advies gegeven. Het advies biedt de samenwerkingspartners de mogelijkheid om te werken aan het verder verbeteren van de buslijn. Daarnaast helpt het onderzoek om de vraag te beantwoorden of de busverbinding er daadwerkelijk moet komen en onder welke voorwaarden. Voordat het zover is moeten nog een aantal hindernissen genomen worden. Het gaat om een grensoverschrijdende concessie die onder bepaalde wetten en regels en voorwaarden aanbesteed en uitgevoerd moet worden. Dat betekent dat er nog veel afgestemd moet worden tussen de verschillende verantwoordelijke overheden. Ook moet gekeken worden naar de kosten en opbrengsten van een dergelijke verbinding.

Ook de voorwaarden die gesteld moeten worden aan een mogelijke permanente lijn moeten verder onderzocht worden. De buslijn verbindt de beide stations Aalten en Bocholt met elkaar en daarmee ook de beide vervoersnetten. Het treintraject Bocholt-Wesel moet in de herfst van 2019 geƫlektrificeerd worden. Dat heeft gevolgen voor de aankomst- en vertrektijden van de treinen op station Bocholt en daarmee ook gevolgen voor de busverbinding. De projectdeelnemers hebben zich als doel gesteld om dit probleem op te lossen voordat de dienstregeling in 2019 verandert. Ook moet er financieel nog een en ander geregeld worden voordat er een permanente lijn kan komen. Tussen de partners moet een kostenverdeelsleutel worden gemaakt.

Samenwerkingsverband
De grensoverschrijdende busverbinding is een initiatief van Kreis Borken, provincie Gelderland, gemeente Aalten, Stadsbus Bocholt GmbH en overige partners. De praktijkproef is gereden met geld uit het Europese INTERREG programma van de Euregio.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie