HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Herdenking bombardement Dale

Herdenking bombardement Dale

Zaterdagmiddag 8 februari waren enkele collegeleden aanwezig bij de herdenking van het bombardement op 8 februari 1945 in Dale. Deze herdenking wordt om de vijf jaar georganiseerd door de commissie monument Dale, bestaande uit bestuursleden van de Chr. Oranjevereniging Hou en Trouw en de vereniging van Algemene Daalse belangen. Burgemeester Stapelkamp sprak de aanwezigen toe in 't Romienendal. U leest zijn toespraak hieronder.

Toespraak burgemeester Stapelkamp

Op 8 februari 1945, minder dan drie maanden voor het eind van de oorlog, vertrokken Amerikaanse B-26 Marauder bommenwerpers vanaf hun basis in het Noord-Franse Cambrai met als doel de omgeving van Kleve. Voor als dat niet mogelijk was hadden ze nog een alternatief doel bij Groenlo. Bij Kleve was het te bewolkt en dus vlogen ze door maar ook in de Achterhoek was het zicht matig. Even na 11.00 uur lieten ze 528 fragmentatiebommen vallen. Twee uur later landden ze veilig in Cambrai en rapporteerden ze over hun missie: Impossible to determine further damage or to locate pattern accurately due to 80% cloud cover.

Zo sloeg hier in deze buurt het noodlot toe, bommenwerpers die hun vernietigende last kwijt moesten en nauwelijks konden zien waar ze dat deden en wat daarvan de gevolgen waren. Zo dramatisch zinloos kunnen oorlogshandelingen zijn, zulke waanzin kan oorlog betekenen.

Vijfenzeventig jaar na die verschrikkelijke dag staan wij hier op deze plek. Hier om ons heen vielen de bommen op boerderijen met namen als De Glieuwe, hier gelijk naast deze plek, Avondrood, Krieger, Peerdeboer en zo nog een aantal. Elf mensen zoals wij kwamen om. Mensen van zes tot vijfenzestig jaar, nog nauwelijks begonnen aan hun leven of al een heel leven achter de rug. Mensen uit families  die hier al generaties lang woonden en mensen die toevallig hier waren neergestreken als een van de vele onderduikers op de vlucht voor de NaZi’s.

Waarom zijn we hier vandaag eigenlijk? Waarom bent u, ben jij hier? Wat raakt u dat u deed besluiten om hier naar toe te komen? Wat is de zin of het nut om vijfenzeventig jaar later hier bijeen te komen?

Er leven nog maar weinig mensen die het persoonlijk hebben meegemaakt, die de slachtoffers nog kennen, en toch zijn we hier met tientallen mensen bij elkaar. Of het zin heeft weet ik niet precies maar het is denk ik wel goed om hier te zijn. Om de ellende en de waanzin van die oorlog maar eigenlijk elke oorlog te gedenken. Nooit meer oorlog, dat lag op ieders lippen vijfenzeventig jaar geleden, maar steeds minder onder ons hebben persoonlijk en van nabij een oorlog mee gemaakt. Ik ben net als de meesten hier van na de oorlog. En dat moet ook vooral zo blijven. In Dale is het sinds die akelige dag vrede en leven we in grote vrijheid maar dat geldt niet voor miljoenen mensen op tal van andere plaatsen op deze wereld.

Wij herinneren ons hier vandaag de ellende en het verdriet, het gemis van vijfenzeventig jaar geleden. Verdriet dat door sommigen ook nog steeds gevoeld wordt, ook of misschien wel juist vandaag. Maar moet ons dat ook niet inspireren om de vrede voor anderen te zoeken en een schuilplaats te bieden voor hen die leiden onder dezelfde ellende en waanzin?

We herinneren ons vandaag de namen van hen die omkwamen en zolang we hen blijven noemen blijven ze voortleven onder ons. Zou dat dan misschien toch de zin zijn van ons samenzijn hier vandaag?

Jozef, Herman en Anna Hogenkamp, Teun en Arie te Grootenhuis, Sientje en Gerri Brus, Hendrik en Gerrit Stronks, Mink van der Harst en Joop de Rhoon, ze kwamen om hier rond deze plek waar we nu staan. Ze zijn nog steeds niet vergeten. Hun dood roept ons op om oorlog te voorkomen en te bestrijden. Nooit meer oorlog, dat is ons aller opdracht. Die van jou, van u en van mij.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie