HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Larven van Aziatische tijgermug aangetroffen bij nabehandeling in Aalten

Larven van Aziatische tijgermug aangetroffen bij nabehandeling in Aalten

Inspecteurs van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) zijn onlangs gestart met het controleren van het gebied in Aalten waar vorig jaar Aziatische tijgermuggen en -larven zijn aangetroffen. Bij die controle zijn in een regenton 12 larven van de tijgermug aangetroffen, deze zijn gedood.

Eitjes van de tijgermug kunnen een winter overleven en later uitkomen. Daarom wordt altijd een nabehandeling uitgevoerd. Ook zijn muggenvallen geplaatst om de situatie te kunnen monitoren. Nabehandeling en monitoring worden de komende tijd voortgezet. De NVWA-inspecteurs controleren onder andere tuinen op mogelijke broedplaatsen (plekken met stilstaand water) en verwijderen deze. Als dit niet mogelijk is, dan wordt de broedplaats bestreden met een middel dat alleen muggenlarven doodt. Dit middel is ongevaarlijk voor mensen en dieren. Groenten en fruit uit tuinen waar het middel is gebruikt, kunt u gewoon eten.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt helpen voorkomen dat de tijgermug zich in ons land vestigt. Dit doet u door mogelijke broedplaatsen voor muggen te verwijderen:

  • Gooi na iedere regenbui stilstaand water weg uit bakjes, vazen, emmers en bloempotten, of haal ze weg;
  • Dek regentonnen mug-dicht af, of verwijder ze als dat mogelijk is;
  • Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de bakjes goed schoon;
  • Zorg dat dakgoten goed doorlopen.

Herkennen en melden

Heeft u een mug gevonden en wilt u dat bij de NVWA melden? Controleer dan eerst of het om een Aziatische tijgermug gaat via de website van de NVWA.  

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie