HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Melding overlast eikenprocessierups binnen bebouwde kom

Melding overlast eikenprocessierups binnen bebouwde kom

Op dit moment hebben we in Nederland veel last van de eikenprocessierups. De rupsen nestelen zich in de inlandse eik en daar staan we er binnen en buiten de bebouwde kom van de gemeente Aalten zo’n 21.000 van. Ook in onze gemeente krijgen we dus veel meldingen van overlast door de eikenprocessierups.

In het voorjaar zijn de eiken binnen de bebouwde kom preventief bespoten. Dit jaar blijkt de rupsenplaag echter zo groot, dat dit onvoldoende effect heeft gehad. In ongeveer een kwart van de 21.000 eiken bevinden zich een of meerdere nesten. Dit betekent dat we onmogelijk alle nesten weg kunnen halen. Daarvoor zijn het er teveel. Tot en met juli controleren we geregeld de locaties waar nesten kunnen voorkomen. Treft u binnen de bebouwde kom de eikenprocessierups aan? Dan kunt u dit melden via ons algemene telefoonnummer (0543) 49 33 33.

Bestrijding in de hele Achterhoek

Meldingen worden verzameld en doorgegeven aan de aannemer die de bestrijding doet in opdracht van de gemeente Aalten en andere gemeenten in de Achterhoek. Om zoveel mogelijk nesten te verwijderen, worden, na een melding, direct alle eiken aan een weg of wegvak behandeld. Nesten zijn niet altijd zichtbaar. Daardoor kan het voorkomen dat u, ondanks behandeling, alsnog nesten aantreft. Ook kan het door de grote drukte enige tijd duren voordat gemelde nesten worden verwijderd.

Alleen in bebouwde kom

Buiten de bebouwde kom wordt alleen bestreden op plekken waar veel mensen komen en waar sprake is van ernstige overlast. Langs nagenoeg alle wegen zijn een of meerdere eiken te vinden met nesten. Dat is bekend, maar het is ondoenlijk om alle bomen te behandelen. U hoeft de aanwezigheid van nesten buiten de bebouwde kom dan ook niet aan ons te melden.

Voorkom overlast

U kunt ongemak voorkomen door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals de vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Ga niet zelf op zoek naar nesten. Zorg bij bezoek aan bos en natuurgebieden dat u uw hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten. Ook honden en katten kunnen behoorlijk last hebben van de rupsen, hoe daar rekening mee.

Afspoelen

Bent u toch in aanraking gekomen met rupsen, nesten of haren? Ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water. Wij adviseren u contact te zoeken met uw huisarts als u gezondheidsklachten heeft.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie