HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Nestkastjes in de strijd tegen eikenprocessierupsen

Nestkastjes in de strijd tegen eikenprocessierupsen

harige rupsen op boomstam

Afgelopen zomer hebben we veel overlast gehad van de eikenprocessierups. Om het aantal eikenprocessierupsen in de gemeente aankomende zomer te verminderen, bood de gemeente Aalten inwoners de mogelijkheid een gratis nestkastje aan te vragen. Dit is inmiddels niet meer mogelijk. 

In de nestkastjes nestelen zich koolmezen die (eikenprocessie)rupsen eten. Ook is aangetoond dat zij de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eikenbomen, wil de gemeente Aalten de komst van mezen stimuleren. Zelf heeft de gemeente al 50 nestkastjes opgehangen.

Het aantal rupsen en de overlast hiervan neemt de laatste jaren toe. Dit komt mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit. Als gevolg daarvan zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. We hopen dat met het ophangen en de uitgifte van nestkastjes, de komst van insecten en vogels bij eikenbomen toeneemt. Het ophangen van de nestkastjes is niet de oplossing van het hele probleem. Daarom wordt er voor de zomer ook gespoten met een bestrijdingsmiddel binnen de bebouwde kom. Op plaatsen waar het risico voor de volksgezondheid groot is worden de nesten weggezogen.

Zelf een nestkastje ophangen?

U kunt natuurlijk ook zelf een nestkastje ophangen. De kastjes moeten wel op een geschikte plaats worden gehangen. Wij hebben tips voor u op een rijtje gezet op www.aalten.nl/nestkastje.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie