HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

Nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

Alleen voor inwoners van het buitengebied

Afgelopen zomers hebben we veel overlast gehad van de eikenprocessierups. Om het aantal eikenprocessierupsen te verminderen, verdeelt de gemeente Aalten, net als vorig jaar, 100 nestkastjes. Inwoners van het buitengebied kunnen tot 1 april een gratis nestkastje aanvragen. In de nestkastjes nestelen zich koolmezen die (eikenprocessie)rupsen eten. Ook is aangetoond dat zij de nesten met eikenprocessierupsen te lijf gaan. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eikenbomen, wil de gemeente Aalten de komst van mezen stimuleren. Zelf heeft de gemeente al 50 nestkastjes opgehangen.

Het aantal rupsen en de overlast hiervan neemt de laatste jaren toe. Dit komt mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit. Als gevolg daarvan zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. We hopen dat met het ophangen en de uitgifte van nestkastjes, de komst van insecten en vogels bij eikenbomen toeneemt. Het ophangen van de nestkastjes is niet de oplossing van het hele probleem. Daarom wordt er voor de zomer ook gespoten met een bestrijdingsmiddel binnen de bebouwde kom. Op plaatsen waar het risico voor de volksgezondheid groot is worden de nesten weggezogen.

Aanvragen

Als u in het buitengebied woont kunt u een gratis nestkastje aanvragen voor een eikenboom bij uw woning. Dit kan tot 1 april 2020 via gemeente@aalten.nl of tel. (0543) 49 33 33.

Voorwaarden

  • U woont in het buitengebied van de gemeente Aalten.
  • Per adres kan 1 nestkastje worden aangevraagd.
  • U hangt het nestkastje zelf op in de (gemeentelijke) boom.
  • U zorgt zelf voor onderhoud van het nestkastje.
  • De actie geldt zolang de voorraad strekt (100 stuks). Inwoners die vorig jaar een nestkastje hebben ontvangen, komen onderaan de lijst.
  • U kunt het nestkastje ophalen in het gemeentekantoor, Hofstraat 8 in Aalten. U ontvangt dan ook een brief met tips over het ophangen en het onderhoud.

Komt u niet in aanmerking of zijn de nestkastjes al vergeven? U kunt natuurlijk ook zelf een nestkastje ophangen. De kastjes moeten wel op een geschikte plaats worden gehangen. Wij hebben tips voor u op een rijtje gezet op www.aalten.nl/nestkastje.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie