HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Overlast van de eikenprocessierups

Overlast van de eikenprocessierups

Duizenden nesten eikenprocessierups

Op dit moment hebben we in Nederland veel last van de eikenprocessierups. Ook in onze gemeente krijgen we dagelijks meldingen van overlast door de eikenprocessierups. Het aantal nesten is dit jaar extreem groot. Dit komt door de hoge temperaturen in april en mei. Door de warmte verplaatsen de rupsen bovendien hun nesten naar lager in de boom of zelfs in de grond, op zoek naar verkoeling. Dat kan voor meer overlast zorgen.

De rupsen nestelen zich in de inlandse eik. Daar staan er binnen en buiten de bebouwde kom van de gemeente Aalten zo’n 21.000 van. In het voorjaar zijn de eiken binnen de bebouwde kom preventief bespoten. Dit jaar is de rupsenplaag echter zo groot, dat dit onvoldoende effect heeft gehad. In zeker een kwart van de 21.000 eiken bevinden zich een of meerdere nesten. We kunnen onmogelijk alle nesten weghalen. Daarvoor zijn het er teveel. We moeten keuzes maken. Daarom bestrijden we eerst binnen de bebouwde kom. Bomen buiten de bebouwde kom zijn pas over een aantal weken aan de beurt. De bestrijding blijft daar bovendien beperkt tot plaatsen waar veel mensen komen. Langs zandwegen en in natuurgebieden wordt niet bestreden.

Treft u binnen de bebouwde kom de eikenprocessierups aan? Controleer of de betreffende locatie op de meldingslijst onderaan dit bericht staat. Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Staat de locatie niet op de lijst, dan kunt u een melding doorgeven via ons algemene telefoonnummer (0543) 49 33 33. Het is extreem druk waardoor bestrijding lang op zich kan laten wachten; wij verzoeken u vriendelijk géén herhaalde meldingen te doen.

Na melding worden meer bomen behandeld

Meldingen worden doorgegeven aan de aannemer die de bestrijding doet in opdracht van de gemeente Aalten en andere Achterhoekse gemeenten. Om zoveel mogelijk nesten te verwijderen, worden, na een melding, alle eiken aan een weg of wegvak behandeld. Helaas zijn nesten niet altijd direct goed zichtbaar. Daardoor kan het gebeuren dat u, ondanks behandeling, alsnog nesten aantreft. Sowieso kan het door de grote drukte langere tijd duren voordat gemelde nesten worden verwijderd. We verwachten dan ook dat de bestrijding nog doorloopt tot en met juli / augustus.

Voorkom overlast

U kunt ongemak voorkomen door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals de vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Ga niet zelf op zoek naar nesten. Zorg bij bezoek aan bos en natuurgebieden dat u uw hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten. Ook honden en katten kunnen behoorlijk last hebben van de rupsen, hou daar rekening mee.

Afspoelen

Bent u toch in aanraking gekomen met rupsen, nesten of haren? Ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water. Wij adviseren u contact te zoeken met uw huisarts als u gezondheidsklachten heeft.

Meldingen eikenprocessierups

Bekijk hier de lijst met locaties met meldingen over de eikenprocessierups.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie