HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Paspoort of ID-kaart nodig?

Paspoort of ID-kaart nodig?

De vakantieperiode komt er weer aan. Wilt op u op reis naar het buitenland? Check dan of uw reisdocument nog geldig is. Ook binnen Nederland moet u in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs. Heeft u een nieuw reisdocument nodig, maak dan tijdig een afspraak.

Met een paspoort kunt u de hele wereld over reizen. Voor sommige landen heeft u daarnaast een visum nodig. Het paspoort is tevens uw identiteitsbewijs in Nederland. Iedereen van 14 jaar of ouder moet zich kunnen identificeren. Met een identiteitskaart  kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen. Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort. U kunt een paspoort of een  identiteitskaart aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Hoe lang is uw paspoort of ID-kaart geldig?

Als u op het moment van aanvraag van het document, 18 jaar of ouder bent, zijn uw paspoort of ID-kaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar zijn ze 5 jaar geldig. Let op: heeft u voor 10 maart 2014 uw paspoort/ID-kaart aangevraagd? Dan is deze 5 jaar geldig. De geldigheidsdatum staat op uw paspoort / ID-kaart.

Hoe lang duurt het?

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of ID-kaart ophalen. Bij grote drukte kan dit oplopen naar een week. Heeft u het reisdocument sneller nodig? Er is een spoedprocedure, maar die brengt extra kosten met zich mee.

Met uw kind naar het buitenland?

Zowel voor het paspoort als voor een identiteitskaart geldt dat iedereen over een eigen document moet beschikken. Een kind jonger dan 18 jaar kan zonder toestemming geen paspoort aanvragen. Bij de ID-kaart geldt dat toestemming noodzakelijk is tot de leeftijd van 12 jaar. Beide ouders of gezaghouders moeten schriftelijk toestemming geven. Als niet beide ouders aanwezig kunnen zijn bij het aanvragen van het document, dan moet u een verklaring van toestemming laten ondertekenen en meebrengen. Vergeet u niet het originele identiteitsbewijs van u beiden mee te brengen?

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij of reist u alleen met de kinderen? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole aan de grens. U heeft onder andere een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, het ouderlijk gezag heeft of toestemming van de andere ouder. Ook als uw minderjarige kind met een andere volwassene naar het buitenland reist, is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma of de ouders van een vriendje.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid,

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie