HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Update bestrijding tijgermug

Update bestrijding tijgermug

tijgermug

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat tot aan het einde van het muggenseizoen door met het bestrijden van de Aziatische tijgermug in Aalten. Inspecteurs van de NVWA zijn daarom tot 6 oktober  weer aanwezig in de wijk ten oosten van het centrum om broedplaatsen weg te halen of te behandelen met een larvendodend middel.

Het muggenseizoen stopt rond eind oktober, als de temperaturen zo laag zijn dat vrouwelijke tijgermuggen nauwelijks meer uitvliegen om eitjes te leggen. Het larvendodende middel werkt ongeveer 3 weken. Afhankelijk van de weersomstandigheden voert de NVWA dus ook nog bestrijdingsacties uit in week 41 en 44. De NVWA zal het einde van het muggenseizoen bekend maken via de website van de gemeente.

Medewerking van bewoners

Bewoners van de woonwijk in Aalten hebben de afgelopen tijd goed meegewerkt aan de bestrijding van de Aziatische tijgermug. De NVWA roept bewoners op om hier tot half november mee door te gaan en in het vroege voorjaar daar weer mee te beginnen. Bewoners kunnen vestiging en verspreiding van exotische muggen voorkomen door ervoor te zorgen dat er geen broedplaatsen in de omgeving zijn:

  • Zorg ervoor dat er geen emmers, potjes, vazen of andere dingen in de tuin staan waar regenwater meerdere dagen in kan blijven staan en maak ze goed schoon.
  • Dek regentonnen mugdicht af, zet ze in het najaar schoongemaakt op de kop of verwijder ze.
  • Ververs regelmatig het water in vogelbadjes en maak de badjes goed schoon.
  • Zorg dat dakgoten van vooral tuinhuisjes goed doorlopen.

Tot nu toe heeft de NVWA ongeveer 100 larven, poppen en volwassen tijgermuggen gevangen. Dit aantal is gewoon volgens verwachting. Er is op basis van dit aantal muggen ook nog niet te zeggen of de bestrijding volgend jaar voortgezet moet worden. De NVWA plaatst volgend jaar in elk geval muggenvallen in de wijk om te kijken of er nog muggen zijn.

Relevante downloads

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie