HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Wees alert en meld ondermijnende criminaliteit

Wees alert en meld ondermijnende criminaliteit

Georganiseerde criminaliteit ver van uw bed? Soms is het helaas dichterbij dan u denkt. Voorbeelden zijn een hennepkwekerij in uw buurt, een xtc-lab in een leegstaande loods, een buurman die in een dure auto rijdt, terwijl u weet dat hij geen baan heeft, of een ondernemer of bestuurder die wordt bedreigd.

Vaak gaat het om criminaliteit die niet meteen zichtbaar is. Bijvoorbeeld omdat het achter gesloten deuren gebeurt of onder de dekmantel van een schijnbaar legale organisatie. We noemen dit 'ondermijnende criminaliteit', omdat ze bestaande maatschappelijke structuren ondermijnen, omdat ze onze waarden en normen aantasten en onze veiligheid bedreigen. En dat raakt ook u als inwoner.

Samen aanpakken

Door nauwe samenwerking pakken we ondermijnende criminaliteit aan. Dat doen we niet alleen samen met de politie en het Openbaar Ministerie, maar ook met de belastingdienst, woningcorporaties en onze buurgemeenten. Samen vormen we één front en boeken we resultaten. Ook u kunt ons daarbij helpen!

Drugscriminaliteit

Drugscriminaliteit is de meest bekende vorm van ondermijnende criminaliteit. In zogenaamde 'drugspanden' is vaak sprake van een gevaarlijke situatie. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor buren en omwonenden. Vaak wordt illegaal stroom afgetapt, waardoor brandgevaar ontstaat. Maar liefst één op de vijf woningbranden ontstaat door hennepteelt. Verder zorgen drugspanden vaak voor overlast door lekkages, risico’s voor de volksgezondheid, stankoverlast en stroomstoringen.

Na een tip heeft de politie in januari van dit jaar in onze gemeente twee hennepkwekerijen opgespoord. De hennepkwekerijen zijn ontmanteld en de betrokkenen worden strafrechtelijk vervolgd. Vrijdag 2 maart heeft de burgemeester bovendien beide voor de duur van 3 maanden gesloten. Burgemeester Stapelkamp: “Ik wil hiermee ook het signaal afgeven dat de geconstateerde feiten onacceptabel zijn en dat we als gemeente op geen enkele wijze medewerking geven aan het faciliteren van drugscriminaliteit. Waar we kunnen, werken we mee aan het bestrijden ervan. Ik hoop dat de rust in de directe omgeving van deze panden snel weer terugkeert en dat mensen hier weer gewoon prettig en veilig kunnen wonen en leven.”

Help mee!

In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit vragen we u het volgende:

Wees alert

Ziet, hoort of ruikt u iets waarvan u denkt dat het niet pluis is? Aarzel dan niet en maak er melding van. Wees opmerkzaam en alert, zeker als u werkzaam bent in een branche die extra risico’s loopt, zoals de horeca, makelaardij, autohandel of agrarische sector.

Waar melden?

Bij de politie via telefoonnummer 0900 – 88 44.
Bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 70 00.
Uw informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld.
Natuurlijk mag u ook uw wijkagent aanspreken als u vermoed dat er sprake is van criminele activiteiten.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie