HOME  |  In de gemeente  |  Nieuwsberichten  |  Wolf in de Achterhoek

Wolf in de Achterhoek

Op verschillende plekken in de Achterhoek is in de afgelopen week een wolf gezien. Waarschijnlijk is het een zwerver, een wolf die op zoek is naar een plek om zich te vestigen. Of de wolf al dan niet in de Achterhoek blijft, is moeilijk te voorspellen.

Beschermde diersoort

De wolf is een beschermde diersoort. Het dier moet daarom met rust worden gelaten. De (mogelijke) aanwezigheid van een wolf, roept verschillende reacties en vragen op: natuurliefhebbers die het interessant vinden, ongeruste inwoners en veehouders die zich zorgen maken over hun dieren.

Beschermen schapen en geiten

Voor veehouders is het van belang maatregelen te treffen om het vee te beschermen. Dat kan door de dieren ’s nachts niet buiten te laten of ze omringen met flexnetten waar stroom op staat. Er is een provinciale regeling en een landelijke regeling voor houders van schapen en geiten die schade hebben geleden door toedoen van wolven.

Wandelen in de natuur

Het blijft mogelijk om in de natuur te wandelen of te fietsen, want de kans om een wolf tegen te komen is heel klein. Mocht het wel gebeuren, dan is het belangrijk om afstand te houden (en de ontmoeting te melden bij de organisatie Wolven in Nederland). De wolf zal in de meeste gevallen uit zichzelf weggaan. Mocht dat niet het geval zijn dan helpt het om het dier af te schrikken door jezelf groot te maken, en met de armen te zwaaien en geluid te maken. Een wolf zal niet snel het gevecht met een hond aangaan. Dat doet hij alleen als er direct gevaar dreigt.

Extra maatregelen in het voorjaar

De natuur is in het voorjaar een grote kraamkamer waarin veel jonge dieren worden geboren. Dat maakt de natuur extra kwetsbaar. Daarom moeten bezoekers in deze tijd op de gebaande paden blijven en de hond aan de lijn houden. Hierdoor is het nog onwaarschijnlijker dat u een wolf zult tegenkomen in het buitengebied.

Meer informatie

Er zijn verschillende website waarop meer informatie te vinden is over wolven in Nederland:

  • Bij12 is de organisatie die namens de provincies de beleidsuitvoering verzorgt. Hieronder valt ook het afhandelen van geleden schade door wolven.
  • Wolven in Nederland waarin verschillende organisaties samenwerken aan het tot stand brengen van conflictarm samenleven met de wolf. Via deze website kunt u het melden dat u een wolf heeft gezien.
  • Werkgroep Wolf richt zich op voorlichting, communicatie en het plaatsen van wolfwerende omheiningen.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie