HOME  |  Inwoners  |  Containers huishoudelijke afvalstoffen

Containers huishoudelijke afvalstoffen

Voor het inzamelen van oud papier en karton, groente-, fruit- en tuinafval (gft) en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) gebruikt u verschillende containers.

  • Oud papier en karton: de blauwe container of die met het blauwe deksel.
  • Pmd: de container met het oranje deksel.
  • Gft: de groene container of die met het groene deksel.

Alle containers zijn van ROVA. De containers horen bij de woning. Laat ze leeg en schoon achter als u verhuist.

Woont u in het buitengebied? Dan hebt u voor restafval ook nog een grijze container. Die grijze container wordt eens in de 4 weken geleegd.

Woont u in een hoogbouwwoning of in een appartementencomplex? Dan kan het zijn dat u helemaal geen eigen containers hebt. U deelt een gft-container met andere bewoners. Pmd en oud papier kunt u gescheiden aanbieden in een ondergrondse of bovengrondse verzamelcontainer bij u in de buurt. Het kan ook zijn dat u voor pmd en oud papier gezamenlijke containers hebt (met oranje deksel en blauwe container of die met een blauw deksel, of helemaal blauw).

Voor de ondergrondse containers gebruikt u de ROVA-pas. De ROVA-pas hoort bij het huis. Laat de ROVA-pas achter in de woning als u verhuist.

De containers worden op verschillende dagen geleegd; de groene container 1 keer per 2 weken, de blauwe container voor oud papier en de container met oranje deksel voor pmd eens in de 4 weken. Raadpleeg de afvalkalender als u wilt weten wanneer bij u de containers geleegd worden.

Restafval binnen de bebouwde kom

Als u niet in het buitengebied woont, hebt u geen grijze container voor restafval. U brengt uw restafval naar de aangewezen ondergrondse container. Voor het openen van deze container gebruikt u de ROVA-pas. Deze ROVA-pas hoort bij het huis. Laat de ROVA-pas achter in de woning als u verhuist. Waar u deze ondergrondse containers vindt, staat onderaan deze pagina.

U betaalt (naast een vastrecht) € 1,50 per zak restafval die u in de ondergrondse container doet. Het laten legen van de grijze container voor restafval in het buitengebied kost € 9, - per keer. Hebt u een kleine grijze container (140 liter), dan kost een lediging € 5,25 per keer.

Container voor pmd

De pmd-container (met oranje deksel) is er in één formaat, namelijk 240 liter. Huishoudens van 5 personen kunnen tegen betaling een extra pmd-container aanvragen, en gezinnen van 6 of meer personen kunnen gratis een extra pmd-container aanvragen.

De pmd-container wordt eens in de 4 weken geleegd. Daarvoor betaalt u niets.

Container voor gft

De gft-container is er in twee formaten, namelijk 140 liter en 240 liter. Wilt u uw kleine gft-container omwisselen voor een grote? Dat kan gratis. Bel ROVA (038) 427 37 77.

Voor het laten legen van de gft-container betaalt u niets. Deze kosten zijn meegenomen in het vastrecht.

Container voor oud papier en karton

De blauwe container voor oud papier en karton is er in één formaat, namelijk 180 liter.

De blauwe container wordt eens in de 4 weken geleegd. Daarvoor betaalt u niets.

Wat mag in welke container?

Kijk op de afvalkalender als u wilt weten wat er in welke container hoort. Als u uw postcode en huisnummer intypt komt u bij uw afvalkalender. Klik links bovenaan op 'afvalinformatie'. Er is ook een folder waarin staat wat in welke container hoort. Belt u hiervoor naar ROVA: (038) 427 37 77.

Wat mag er in de pmd-container?

Bij pmd gaat het altijd om verpakkingen. Verpakkingen van kunststof, metaal en kartons waar frisdrank, melk of vla in heeft gezeten. Dus geen kinderspeelgoed, tuinmeubels, plastic schrootjes of iets dergelijks. Twijfelt u of iets wel of niet pmd is? Stel uzelf dan eerst de vraag of het een verpakking is. Is het een verpakking?

Verpakkingen van metaalfolie met plastic folie is restafval. Dat kan namelijk niet verwerkt worden. Dit geldt voor bijvoorbeeld chipszakken, doordrukstrips van kauwgum en sommige medicijnen en de zilverkleurige binnenverpakking van koffie. Wel in de pmd-container mag aluminium afdekfolie, metalen afdekplaatjes van margarinekuipjes, kroonkurken en schroefdeksels van potten en flessen.

Wat te doen bij beschadiging of verdwijning?

Neem contact op met de klantenservice van ROVA, telefoon (038) 427 37 77 of maak gebruik van het contactformulier. Beschadiging of verdwijning van de container is voor uw rekening, behalve wanneer u kunt aantonen dat het buiten uw schuld is gebeurd.

Container stinkt?

Maak de container regelmatig schoon met bijv. groene zeep. Verdere tips:

  • Zet de container op een koele plaats.
  • Laat vochtig materiaal eerst drogen of uitlekken.
  • Verpak snel bedervende en stinkende etensresten als vlees en vis in een krant.
  • Leg onderin de container wat oude kranten die het vocht opnemen.

Klachten over de lediging? Verzamelcontainer vol of defect?

Neem contact op met de klantenservice van ROVA, telefoon (038) 427 37 77 of maak gebruik van het contactformulier.

Ondergrondse verzamelcontainers

De container gaat niet open, wat nu?

Kijk welk nummer er op de container staat, onthoud dit nummer, schrijf het op of maak een foto. Bel het storingsnummer (088) 23 57 682. De storing wordt binnen 24 uur verholpen. Let op: laat uw afvalzak niet staan, maar neem die weer mee naar huis. Een storing is geen excuus om de zak ernaast te zetten!

Er ligt afval bij de container

Bel ROVA (038) 427 37 77 of de gemeente (0543) 49 33 33 of stuur een e-mail gemeente@aalten.nl. De rommel wordt zo snel mogelijk weggehaald, en er wordt alles aan gedaan om de dader op te sporen.

Mag ik een andere ondergrondse container gebruiken?

Ja, meestal kan dat. Daarvoor moet wel uw ROVA-pas omgezet worden. Bel ROVA (038) 427 37 77. Uw pas werkt maar op één ondergrondse restafvalcontainer. Hebt u uw pas laten overzetten op een andere container? U kunt dan vanaf dat moment alleen die container gebruiken.

Een overzicht van afvallocaties op de kaart kunt u vinden op de website van de ROVA.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie