HOME  |  Inwoners  |  Kaders verkoop openbaar groen

Kaders verkoop openbaar groen

Het college van burgemeester en wethouders heeft, om de verkoop te stimuleren, op 11 november 2008 besloten kaders vast te stellen voor de verkoop van stroken openbaar groen. Deze verkoopkaders zijn uitsluitend bedoeld voor de verkoop van openbaar groen ten behoeve van de uitbreiding van erf en of tuin van aanliggende particuliere eigenaren of bedrijven. Op 21 mei 2013 heeft het college een aantal nieuwe voorwaarden bepaald. Daarbij is besloten de verkoopprijzen van het openbaar groen aan te passen en daarnaast de waardebepaling af te schaffen. Ook is het huurbeleid aangepast.

Geen verplichting tot verkoop

Het college verplicht zich niet tot verkoop. Er kunnen zich omstandigheden voordoen die niet in de kaders zijn vervat maar die toch aanleiding geven om niet tot verkoop over te gaan.

De kaders

Door middel van toetsing aan de kaders wordt vastgesteld of het openbaar groen voor verkoop in aanmerking komt. Dit is afhankelijk van de functie die het groen ter plaatste heeft. Er is sprake van drie verschillende openbaar groenfuncties: hoofdgroen, wijkgroen en woonomgevingsgroen. Per functie zijn verschillende verkoopkaders benoemd. De groenfuncties zijn op kaarten vastgelegd.

Gezamenlijk verzoek

Indien een groenstrook aan meerdere percelen grenst dienen de aanliggende eigenaren gezamenlijk het verzoek in te dienen. Er moeten, na de verkoop, rechte lijnen in het openbaar groen van de gemeente ontstaan of blijven. Dit is om te voorkomen dat door de verkoop van openbaar groen een toename van de gemeentelijke onderhoudskosten ontstaat.

Verkoopprijzen groenstroken

• wanneer tot 51 m2 wordt gekocht is de prijs € 100,- kosten koper per m2;
  • voor de meters vanaf 51 m2  tot 101 m2 is de prijs € 75,- per m2, kosten koper;
  • voor de meters meer vanaf 101 m2 is de prijs € 50,- per m2, kosten koper;
  • openbaar groen op bedrijfsterreinen wordt verkocht voor een vaste prijs van € 100,- per m2 kosten koper.

Voorbeeld

U wilt een groenstrook kopen van 250 m2. Dan is de berekening als volgt:
50 m2 x € 100,- = € 5.000,-
50 m2 x € 75,- = € 3.750,-
150 m2 x € 50,- = € 7.500,-
De verkoopprijs wordt dan: € 16.250,- kosten koper.

Indien de grond een lantaarnpaal of iets dergelijks bevat die moet worden verplaatst, dan zijn de kosten voor het verplaatsen daarvan voor de koper van de grond. Deze kosten komen dus boven op de aankoopsom.

Indienen van het verzoek

U kunt een verzoek tot aankoop van een groenstrook schriftelijk indienen bij het college van burgemeester en wethouders voorzien van een duidelijke beschrijving/tekening van de gewenste groenstrook.

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten
7120 AC  Aalten

Mogelijkheid tot huur

Als u op dit moment niet in staat bent om de koopsom te financieren, dan bestaat de mogelijkheid dat u de groenstrook tijdelijk huurt. U kunt in dat geval de groenstrook voor maximaal zes jaar van ons huren. De huurprijs is € 4,- per m2, per jaar. U kunt de groenstrook ook tijdens de huurperiode van zes jaar of direct daarna kopen. Dan wordt de huurprijs die u tot dat moment betaald heeft, in mindering gebracht op de koopprijs.

Wilt u meer weten over het groenverkoopbeleid dan kunt u contact opnemen met:

Afdeling FBI, team Vastgoed en Facilitair
Mevrouw Anne-Wil Ligtenbarg tel. (0543) 49 33 33
U kunt ook een e-mail sturen naar a.ligtenbarg@aalten.nl