HOME  |  Inwoners  |  Oorlog in Oekraïne  |  Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Aalten

Waarom komen er vluchtelingen naar onze gemeente?

Russische troepen zijn op 24 februari Oekraïne binnengevallen. Er worden aanvallen uitgevoerd in gebieden waar ook veel burgers wonen. Mensen vluchten voor het geweld. Op verschillende plekken in het land komen Oekraïense vluchtelingen aan.

Het kabinet heeft daarom de Veiligheidsregio’s opgedragen om binnen twee weken ieder voor 1.000 opvangplekken te zorgen, aangevuld met nog eens duizend op iets langere termijn. De gemeente Aalten vindt het belangrijk om deze mensen te helpen.

Hoeveel vluchtelingen komen er naar onze gemeente?

Dat is lastig te zeggen. We kunnen dit niet voorspellen, maar we houden nu rekening met ongeveer 100 mensen.

Op welke locaties worden de vluchtelingen opgevangen?

In onze gemeente is door particulieren en bedrijven woonruimte beschikbaar gesteld voor Oekraïense vluchtelingen. Ook zijn er meerdere gastgezinnen die mensen in hun huis opvangen.

We verwachten binnenkort nog enkele opvangplekken bekend te kunnen maken.

Kan de gemeente helpen bij noodopvang?

Bent u in contact met iemand uit de Oekraine die geen slaapplek heeft en dus op dit moment noodopvang nodig heeft? Neem dan contact met ons op: oekraine@aalten.nl

Ik heb woonruimte beschikbaar. Ik wil graag vluchtelingen opvangen in mijn huis. Waar kan ik me aanmelden?

U kunt zich als gastgezin melden bij de gemeente: oekraine@aalten.nl.

Er zijn ook landelijke organisaties die bemiddelen tussen vluchtelingen en gastgezinnen, zoals Takecarebnb.

Hoe lang blijven de vluchtelingen?

Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen met, maar ook zonder visum, dankzij het associatieverdrag dat de EU in 2017 met Oekraïne sloot. De vluchtelingen kunnen hier verblijven voor een periode van 90 dagen, met de mogelijkheid tot eenvoudige verlenging tot 180 dagen.

Krijgen de Oekraïense vluchtelingen begeleiding vanuit de gemeente?

De gemeente, maar ook andere instanties die daarvoor aangewezen zijn, zorgen voor huisvesting en andere zaken die mensen nodig hebben. Als vluchtelingen uit Oekraïne zich in onze gemeente melden, proberen we hen bij gastgezinnen onder te brengen. Voor andere voorzieningen, denk aan benodigde verzorgingsproducten, kleding, schoenen, maar ook zorg hebben we een structuur opgezet waarin o.a. Vluchtelingenwerk, de Diaconale Hulpverlening en de Aaltense Uitdaging een belangrijke rol spelen.

Voor de Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente is er wekelijks een ‘inloop’ waarbij ook ondersteuning van Vluchtelingenwerk Aalten aanwezig is. In Aalten is dat op maandag van 13.00 tot 16.00 uur in De Dam, Damstraat 4i. In Dinxperlo is dat op maandag van 10.00 – 12.00 uur bij het Kulturhus, Maurits Prinsstraat 6.

Ik heb familie of vrienden in Oekraïne, mogen wij hen opvangen?

Ja, dat mag. Wij willen dit wel graag weten zodat we de juiste ondersteuning kunnen bieden. Wilt u dit melden aan de gemeente via oekraine@aalten.nl zodat wij het overzicht houden.

Wat merken wij van de vluchtelingen?

De vluchtelingen komen tijdelijk in onze gemeente wonen. U gaat hen tegenkomen in het dagelijks leven. Op straat, in de supermarkt, misschien op het sportveld en op school. We hopen dat iedereen in onze gemeente deze mensen hartelijk ontvangt en helpt waar nodig. Niemand heeft om deze situatie gevraagd. Vooral de vluchtelingen zelf niet.

Hebben de vluchtelingen voorrang op een huis?

Op dit moment hebben de Oekraïners geen voorrang op een huis in Nederland. De Oekraïners die nu komen zijn in principe gasten. De gemeente zoekt voor hen naar opvanglocaties. Veel particulieren bieden hiervoor accommodaties aan. Zij krijgen geen huizen toegewezen. 

Mogen vluchtelingen werken in Nederland?

Ja, gevluchte Oekraïners mogen in Nederland in loondienst werken. Er gelden voorwaarden.

Heeft een vluchteling uit Oekraïne recht op financiële ondersteuning door de Nederlandse overheid?

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid. Voor de gemeente Aalten voert Laborijn per 1 mei 2022 de leefgeldregeling uit.

Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven in de gemeente Aalten?

Ja. Vluchtelingen uit Oekraïne met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de BRP op aangifte van verblijf en adres bij de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Neem hiervoor contact op met de gemeente Aalten, Klant Contact Centrum (0543) 49 33 33.

Kan ik helpen?

Jazeker. Dat kan op verschillende manieren.

Informatie over het inzamelen van goederen voor Oekraïne en Oekraïense vluchtelingen hebben wij verzameld op de pagina Initiatieven voor hulp en inzameling van goederen.

Heeft u woonruimte beschikbaar en wilt u dat beschikbaar stellen voor de opvang voor Oekraïense vluchtelingen? Laat het ons weten: oekraine@aalten.nl

Ter ondersteuning van de vluchtelingen en hun gastgezinnen zoeken wij vrijwillige ‘maatjes’. Via oekraine@figulus-welzijn.nl kunt u zich aanmelden of meer informatie vragen.

Bezoekadres

Hofstraat 8
7121 DM Aalten

Postadres

Postbus 119
7120 AC Aalten

T: (0543) 49 33 33
E: gemeente@aalten.nl

Openingstijden

Contactinformatie