NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over noodsituaties. Op maandag 5 juni zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland. U ontvangt NL-Alert op uw mobiele telefoon.

Let op: bij gebruik van oordopjes of een koptelefoon kan het NL-Alert luid binnenkomen

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert over levens- en gezondheidsbedreigende situaties. Denk aan een grote brand op een industrieterrein of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden.

Zo ontvangt u een NL-Alert

NL-Alert ontvangt u op uw mobiele telefoon. Ook ziet u NL-Alert op steeds meer digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer en digitale reclameborden. Als u een NL-Alert binnenkrijgt op uw mobiele telefoon, hoort u een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. U ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van uw mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen, moet uw mobiele telefoon opgeladen zijn én aanstaan.

Voor het ontvangen van NL-Alert hoeft u niets in te stellen op uw mobiele telefoon. Het is gratis en anoniem. Uw telefoonnummer blijft onbekend. U ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is.

Hoe stuurt de overheid NL-Alert uit?

De overheid kan NL-Alert uitzenden via alle zendmasten van Nederlandse telecomproviders. Onze veiligheidsregio bepaalt in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden tijdens een noodsituatie. Dit hangt af van de plek van het incident en bijvoorbeeld van hoe de wind staat (door de wind kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook uw woonplaats bereiken, zelfs als dat kilometers verderop is). Bent u verbonden met een zendmast die bereik heeft in het getroffen gebied? Dan ontvangt u het NL-Alert.

Geen NL-Alert ontvangen?

Het kan voorkomen dat u een keer geen NL-Alert ontvangt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • mobiele telefoon stond uit of op vliegtuigstand;
  • telefoon had tijdelijk geen bereik;
  • mobiele telefoon was niet verbonden met een zendmast die het NL-Alert uitzond;
  • telefoon was verbonden met een Duitse provider omdat u vlak bij de grens was.