Van maandag 23 januari t/m donderdag 26 januari en maandag 30 januari t/m donderdag 2 februari trainen Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) in en rondom de gemeente Aalten.

Op de bovengenoemde dagen trainen de Apaches (gesimuleerd) het aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging. De helikopters vliegen daarbij meerdere keren per dag, zowel overdag als ’s avonds, op lage hoogte tussen 09.30 en 22.30 uur. Eenheden van de landmacht ondersteunen deze oefening vanaf de grond.

Vliegen onder verhoogde dreiging

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Defensie bereidt militaire oefeningen graag zorgvuldig voor, zo ook militaire vluchten. Essentieel voor alle vliegende eenheden van de Koninklijke Luchtmacht, maar ook voor de omgevingen waarin defensie oefent. Vliegbewegingen worden zoveel als mogelijk gespreid over de diverse oefengebieden in Nederland. Defensie neemt daarnaast deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor leefomgevingen te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Meer informatie en klachtenformulier

Vliegbewegingen kunnen hinder opleveren. Op de website van Defensie kan dit gemeld worden via het online klachtenformulier(externe link). Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen(externe link), leest u meer informatie over vliegbewegingen en oefeningen.