Gemeente Aalten heeft afspraken gemaakt met gemeente Oost Gelre en gemeente Winterswijk om gezamenlijk tijdelijke huisvesting te bieden aan statushouders. De tijdelijke huisvesting is in Lichtenvoorde, aan de Kievitstraat 75. Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Dan mag u ook altijd mailen naar gemeente@aalten.nl. Wij beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk. 

Wat zijn statushouders?

Statushouders zijn vluchtelingen die de asielprocedure hebben doorlopen. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen voor tenminste 5 jaar en mogen in Nederland wonen, werken en naar school.

Waarom huisvest de gemeente Aalten statushouders?

Elke gemeente heeft de wettelijke verplichting om elk jaar een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze statushouders aan gemeenten. Gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden.

Waarom wil de gemeente Aalten nu statushouders opvangen in Lichtenvoorde?

Er is een landelijk opvangcrisis. We willen graag een steentje bijdragen aan het oplossen van het probleem, vanuit onze (gezamenlijke) maatschappelijke verantwoordelijkheid. In de gemeente Aalten zijn hiervoor geen (grootschalige) mogelijkheden. In Lichtenvoorde staat een pand van Careaz (maatschappelijk vastgoed) tot 1 september 2023 leeg. Dankzij een samenwerking vangen gemeente Oost Gelre, Winterswijk en Aalten hier nu samen statushouders op.

Wanneer is er duidelijkheid over wat er gaat gebeuren?

Het college heeft op 1 november besloten dat de tijdelijke opvang in samenwerking met de gemeenten Oost Gelre en Winterswijk, doorgaat. Vanaf 1 november wordt de locatie klaargemaakt en is er overleg met het COA. We verwachten de eerste statushouders voor 1 december 2022 te kunnen huisvesten.

Hoeveel statushouders kunnen er gehuisvest worden aan de Kievitstraat 75 in Lichtenvoorde?

Tot 1 september 2023 biedt de opvanglocatie waarschijnlijk plek voor maximaal 135 mensen tegelijkertijd. De meeste mensen arriveren vóór 31 december 2022 en stromen in de maanden daarna door naar vervolghuisvesting in de gemeente waaraan zij zijn gekoppeld.

Om hoeveel statushouders voor gemeente Aalten gaat het?

Dat is nog niet bekend. Wat we weten is dat gemeente Aalten dit jaar nog 10 personen moet huisvesten. Vanuit onze taakstelling voor de eerste helft van 2023 moeten we 33 statushouders huisvesten. De verwachting voor de tweede helft van 2023 ligt eveneens rond de 35 personen.

Het gaat om een tijdelijke locatie. Wat gebeurt er met de statushouders na 1 september 2023?

De statushouders die in Lichtenvoorde worden opgevangen, zijn gekoppeld aan Oost Gelre, Winterswijk of gemeente Aalten. Zij krijgen vóór 1 september 2023 vervolghuisvesting aangeboden door de gemeente waar zij aan gekoppeld zijn.

Wanneer stromen statushouders door naar een reguliere woning?

De statushouders waarvoor gemeente Aalten verantwoordelijk is, stromen door naar een reguliere woning in de gemeente Aalten op het moment dat er plek is. Wooncorporaties hebben de verplichting om een bepaald percentage van het woningaanbod beschikbaar te stellen voor de huisvesting van statushouders. Dat is al zo en dat blijft zo. Tot nu toe kunnen we elk jaar zonder problemen onze taakstelling behalen.

Kunnen statushouders wel doorstromen naar andere huisvesting; is er wel plek?

Tot nu toe hebben we elk jaar plek gevonden voor de statushouders. Er is nog steeds doorstroming, ook in de sociale huurwoningen. Het is niet altijd makkelijk, maar we hebben er vertrouwen in dat het ons blijft lukken, net zoals in het eerste halfjaar van 2022. Toen hebben we 27 statushouders gehuisvest. Overigens betekent dit niet dat er ook 27 woningen nodig zijn; dat is afhankelijk van de gezinssamenstelling, rekening houdend met eventuele nareizigers.

Wat is de samenstelling van de groep statushouders die gehuisvest wordt aan de Kievitstraat 75?

Van het COA hebben we doorgekregen dat de statushouders veelal geboren zijn in Afghanistan, Syrië en Turkije. In het algemeen zien we dat statushouders vaak een gemixte groep zijn: echtparen, gezinnen en alleenstaanden. Dit zijn meestal alleenstaanden van wie hun gezin nareist, zodra zij een woning toegewezen hebben gekregen. 

Hoelang blijven de statushouders op de locatie in Lichtenvoorde wonen?

Het is een doorstroomlocatie. Statushouders moeten een aantal maanden wachten op een geschikte woning, maar dat kan ook korter zijn. Dat is afhankelijk van woonvraag (gaat het om een gezin, een echtpaar of een alleenstaande?) en -aanbod. In ieder geval moet de locatie in Lichtenvoorde op 1 september 2023 leeg zijn.

Wat als er niet voor alle statushouders per 1 september 2023 huisvesting is gevonden?

De datum van 1 september 2023 is een harde deadline. Dat betekent dat we goede afspraken moeten maken over een tijdige uitstroom en de instroom ruim voor die datum moeten stoppen.