Vluchtelingen die in onze gemeente bij familie of een gastgezin verblijven, vragen wij zich zo snel mogelijk bij de gemeente te melden. Dan kan eenvoudig met een e-mail aan: oekraine@aalten.nl. Mensen uit Oekraïne moeten zich inschrijven in de BasisRegistratie Persoonsgegevens (BRP) als ingezetene van Nederland. Daar zijn we inmiddels mee gestart. De bij de gemeente bekende vluchtelingen worden benaderd voor een afspraak voor de inschrijving.

Leefgeld

Woont u als Oekraïense vluchteling in de gemeente Aalten? Na inschrijving bij de gemeente kunt u leefgeld krijgen. Vanaf 1 mei kunt u dit aanvragen bij Laborijn. Ga voor meer informatie naar de website van Laborijn. www.laborijn.nl/oekraine. Tot 1 mei regelt Figulus Welzijn het leefgeld.

Informatie in het Oekraïens, Nederlands, Russisch en Engels

Op www.forrefugees.nl staat up-to-date informatie in het Oekraïens, Nederlands, Russisch en Engels. U vindt antwoord op vragen als:

  • Wat moet ik doen als ik naar de dokter wil?
  • Moet ik asiel aanvragen?
  • hoe zit het met opvang?
  • Kan ik werken in Nederland?
  • Waar kan ik met mijn huisdier terecht?

In de gemeente Aalten is veel informatie ook verzameld op het ‘informatieblad’ waarmee betrokkenen (gastgezinnen, maatjes en anderen) worden geïnformeerd over lokale afspraken.

Op de website Nederland Wereldwijd leest u allerlei vragen en antwoorden over (de situatie in) Oekraïne over bijvoorbeeld reizen van en naar Oekraïne, verblijf in Nederland, paspoorten en visa.

Voorkomen mensenhandel en uitbuiting

Vluchtelingen lopen het risico om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Veel mensen bieden hulp, maar helaas is niet iedereen te vertrouwen. Zie voor meer informatie de folder op de website van CoMensha in het Nederlands, Oekraïens en Engels.

Contactnummer Immigratie en Naturalisatiedienst

Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor de mensen uit Oekraïne in NL die vragen hebben. Dit is telefoonnummer: (088) 043 04 30, kies voor optie 9, dan is de wachttijd korter. Er wordt Engels en Nederlands gesproken.

Test luchtalarm

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur test de Nederlandse overheid het luchtalarm. Het geluid van het luchtalarm duurt 1 minuut en 26 seconden. Er is dan niets aan de hand en u hoeft niets te doen. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van een noodsituatie. U moet dan direct naar binnen, en ramen en deuren sluiten.