Gemeentearchief
Wat is het?
Het gemeentearchief bewaart allerlei geschreven stukken, kaarten, foto's en krantenknipsels. In het gemeentearchief kunt u informatie vinden over:
- de geschiedenis van uw familie (stamboomonderzoek)
- een woonhuis of bedrijf
- een buurt of wijk
- de gemeente zelf
Hoe werkt het?
Als archieven 20 jaar oud zijn, moeten gemeenten deze overbrengen naar een archiefbewaarplaats. Dit is geregeld in de Archiefwet. Voor de gemeente Aalten is dat het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers te Doetinchem. De overgebrachte archieven van de (voormalige) gemeenten Aalten en Dinxperlo zijn in de studiezaal van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in te zien. Nog niet alle archieven zijn conform de in de Archiefwet genoemde termijn overgebracht. Het is daarom raadzaam om eerst de website van het Erfgoedcentrum te raadplegen: www.ecal.nu(externe link). Wanneer u in het menu: "Direct naar toegangen" kiest voor "inventarissen", kunt u meteen al filteren op een categorie, bijvoorbeeld "algemeen bestuur en politiek".
Behalve archieven van de lokale overheid, beheert het Erfgoedcentrum ook archieven van particuliere organisaties als bedrijven, scholen, kerken enzovoort.
Openingstijden
U kunt het archief zonder voorafgaande afspraak raadplegen op dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.30 uur.
Bezoekadres
Gebouw 't Brewinc
IJsselkade 13
7001 AN Doetinchem
Telefoon (0314) 78 70 78
E-mail info@ecal.nu
Postadres
Postbus 686
7000 AR Doetinchem
Extra informatie
Voor gegevens ouder dan 20 jaar kunt u het beste terecht bij het streekarchief of een Regionaal Historisch Centrum (RHC) in uw provincie.
Stamboomonderzoek
De gemeente bewaart alleen informatie uit registraties van de gemeente zelf. Daarom kan het zijn dat u informatie voor stamboomonderzoek bij meerdere gemeenten moet zoeken. U kunt dit als volgt doen:
- U gaat naar de gemeente waar u informatie van wilt. Moeten sommige gegevens worden opgezocht in het gemeentelijk archief? Dan kan de gemeente uw aanvraag doorsturen.
- U kunt ook naar de Rijksarchiefdienst. Stuur dan een brief waarin u aangeeft welke informatie u zoekt.