Waterschap Vechtstromen ontvangt de EUREGIO-raad
De EUREGIO-raad was op 27 juni 2025 te gast bij waterschap Vechtstromen in Almelo. Zowel het waterschap als de gemeente Almelo zijn aangesloten bij de EUREGIO. Kim ter Keurs, projectleider bij het Waterschap Vechtstromen, heeft het nieuwe Nederlands-Duitse project Drought Strategies in Water Management (DIWA) gepresenteerd tijdens de raadsvergadering. Dit nieuwe project bestrijdt droogte in de grensstreek. Het project wordt medegefinancierd door het Interreg-programma Deutschland-Nederland.

Focus op grensoverstijgende droogteaanpak
Onder het motto “Water kent geen grenzen” werken zeven partners – waterschap Vechtstromen, waterschap Rijn en IJssel, Bezirksregierung Münster, Kreis Borken, Kreis Steinfurt, Landkreis Grafschaft Bentheim en Landkreis Emsland – binnen het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW) intensief samen aan grensoverschrijdende uitdagingen in het waterbeheer, zoals klimaatadaptatie, hoogwaterveiligheid, vismigratie en waterkwaliteit.
Het GPRW-platform, uniek langs de Duits-Nederlandse grens, is initiatiefnemer van het DIWA-project, dat met 10 Duitse en Nederlandse partners een geïntegreerde, grensoverschrijdende droogteaanpak ontwikkelt.
Watergraaf Stefan Kuks van Waterschap Vechtstromen benadrukt de waarde van dit initiatief:
“Het recente droge voorjaar onderstreept opnieuw het belang van onze samenwerking. Net als water houdt droogte zich namelijk niet aan landsgrenzen. Maatregelen tegen droogte zijn effectiever wanneer ze aan beide zijden van de grens worden genomen. Daarom bundelen we onze krachten, delen we kennis en voeren we concrete gebiedspilots uit binnen het DIWA-project. Hiermee bouwen we samen aan een klimaat robuust watersysteem”.
In gebiedspilots worden concreet acties tegen droogte omgezet in de praktijk. Langs het Coevorden-Piccardie kanaal worden bijvoorbeeld maatregelen rondom de waterretentie genomen die ervoor zorgen dat water beter in het landschap wordt vastgehouden. Ook het grensoverschrijdende stroomgebied van de Geele Beek wordt onder handen genomen, met als doel het verbeteren van de beschikbaarheid van water en het bevorderen van de ecologische waterkwaliteit.
Almelo stond op 27 juni midden in de dynamiek van de EUREGIO. Deze samenwerking is van waarde voor de gemeente Almelo én de grensregio. Door samen te werken over grenzen heen, versterken we onze economie, bereikbaarheid en leefbaarheid.
Burgemeester Richard Korteland van Almelo:
“Binnen het EUREGIO-platform werken we aan oplossingen voor de uitdagingen van nu. Op deze manier leren we van andere steden en regio’s en vergaren we nieuwe inzichten. Wat lokaal begint, draagt bij aan een sterker, hechter Europa.”
De EUREGIO-raad nam tijdens de vergadering met veel waardering en dankbaar afscheid van Joris Bengevoord, voorzitter van de EUREGIO en van de EUREGIO-raad. Hij start na de zomer in zijn nieuwe functie als dijkgraf van Waterschap Brabantse Delta.