Voor buurtbemiddeling is de gemeente Aalten aangesloten bij Humanitas Graafschap.

Problemen met de buren?

Het komt overal voor. U hebt last van de buren en zij hebben misschien last van u. Het kan gaan om kleine irritaties tot grote meningsverschillen. Als u er met de buren niet meer uit kunt komen of als u niet weet hoe het conflict aan te pakken, kan buurtbemiddeling je helpen. Bewezen is dat buurtbemiddeling helpt. Het oplossingspercentage ligt rond 70%.

Buurtbemiddeling: Waarom en wanneer?

In elke straat kunnen er irritaties en conflicten ontstaan. Over bijvoorbeeld het lawaai van kinderen, pesten. roddelen, de blaffende hond, vuil in de voortuin, overhangende boomtakken of de manier waarop de buren hun auto parkeren. U hebt uw buren hierop aangesproken maar het helpt niet. Er is een situatie ontstaan waarbij vaak onbegrip of angst de oorzaak is van de vervelende omstandigheden waar u moeilijk mee om kunt gaan. Buurtbemiddelaars kunnen u helpen om er samen met de buren weer uit te komen.

Wat is een buurtbemiddelaar?

Een buurtbemiddelaar treedt bemiddelend op tussen buren of buurtgenoten die een conflict met elkaar hebben. Hij of zij luistert naar het verhaal van beide buren, zonder daarbij een oordeel te geven en is dus onpartijdig. De buurtbemiddelaar helpt de partijen om samen een oplossing te bedenken die voor iedereen aanvaardbaar is. Zo is de kans het grootst dat het probleem zich niet weer voordoet. Iedere bewoner van de gemeente Aalten kan gratis gebruik maken van buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar doet zijn of haar werk vrijwillig. Daar staat tegenover dat de bemiddelaars een op maat gesneden training krijgen en regelmatig worden bijgeschoold. De bemiddelaars krijgen ondersteuning van de coƶrdinator buurtbemiddeling van Humanitas Graafschap.

Hoe werkt buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling werkt zo:

  1. Jij neemt contact op met de coƶrdinator buurtbemiddeling en legt uit wat er aan de hand is.
  2. Als het conflict bemiddelbaar is, maakt een buurtbemiddelaar een afspraak met u voor een gesprek bij u thuis.
  3. Daarna gaat de bemiddelaar bij de andere partij langs. In een gesprek hoort de bemiddelaar de andere kant van het verhaal.
  4. Als beide partijen daarmee instemmen is er vervolgens een gesprek tussen u en uw buren op neutraal terrein.
  5. De bemiddelaar zorgt ervoor dat dit gesprek goed verloopt. U en uw buren maken samen afspraken.
  6. Bemiddelaars werken in koppels van twee en alles wat gezegd wordt, blijft vertrouwelijk.