Pleegzorg
Soms kunnen ouders hun kinderen niet de juiste zorg en aandacht bieden. Pleegzorg kan dan een oplossing zijn. Een kind kan dan tijdelijk in een ander gezin wonen: een pleeggezin. Dit kan voor korte of langere tijd zijn. Het belangrijkste doel is dat het kind zich goed kan ontwikkelen. Als het kan, gaat het kind later weer terug naar de eigen ouders.
Pleegouder worden
Denkt u erover om pleegouder te worden? Dan vertellen wij u graag over de mogelijkheden. Pleegzorg kan op verschillende manieren. U kunt een kind fulltime opvangen (dag en nacht), maar ook alleen in het weekend of tijdens vakanties (deeltijdpleegzorg).
Als u nog geen officiële pleegouder bent, onderzoekt een pleegzorgorganisatie eerst of het pleegouderschap bij u past. Zij begeleiden u tijdens dit proces en vragen een Verklaring van geen bezwaar aan bij de Raad voor de Kinderbescherming. Als pleegouder krijgt u een vergoeding voor de zorg die u biedt. Ook krijgt u altijd ondersteuning en begeleiding van een professionele pleegzorgaanbieder.
Wilt u meer weten over pleegzorg? Kijk dan op www.pleegzorg.nl
Voor meer informatie of om u aan te melden als pleegouder, kijk op de websites van onze pleegzorgaanbieders:
Steungezin; kleine moeite, groot verschil
Een alternatief voor pleegzorg is steungezin worden. Als steungezin laat u een kind uit een ander gezin wekelijks een paar uur meedraaien in uw gezin, gewoon, met een kopje thee na school of een spelletje aan de keukentafel. Steungezin zijn is vrijwillig. Er staat geen vergoeding tegenover, maar uw inzet wordt zeer gewaardeerd. Meer informatie of u aanmelden: Yunio Steungezin worden.
Netwerkpleegzorg
Wilt u zorgen voor een kind van familie of bekenden? Of woont een kind van familie of bekenden al bij u? Dan kunt u netwerkpleegouder worden. Netwerkpleegzorg betekent dat u formeel pleegouder wordt via een pleegzorgorganisatie. Als netwerkpleegouder krijgt u begeleiding én een vergoeding voor de zorg die u biedt.
Let op: u krijgt alleen begeleiding en vergoeding als u via een erkende pleegzorgaanbieder officieel aan het kind gekoppeld bent. Zonder deze officiële koppeling ontvangt u geen vergoeding of begeleiding.
Om netwerkpleegouder te worden, is een beschikking voor jeugdhulp nodig. Bij vrijwillige hulp kan de ouder of wettelijk vertegenwoordiger van het kind deze beschikking aanvragen bij de gemeente. Ga hiervoor naar: Melding jeugdhulp. Is de hulp niet vrijwillig (bijvoorbeeld bij een ondertoezichtstelling), dan doet de jeugdbescherming de aanvraag.
De gemeente beoordeelt de aanvraag en beslist of netwerkpleegzorg de juiste oplossing is voor het kind. Zo ja, dan wordt een pleegzorgaanbieder betrokken.
Meer informatie: Netwerkpleegouder worden.
Verlengde pleegzorg
Is uw pleegkind bijna 21 jaar, maar nog niet klaar om zelfstandig te wonen? Dan kunt u samen met de pleegzorgbegeleider verlengde pleegzorg aanvragen bij de gemeente. Doe dit ruim voor de 21e verjaardag van uw pleegkind. De gemeente beoordeelt of verlengde pleegzorg nodig is. Als de gemeente de aanvraag goedkeurt blijft u recht houden op begeleiding en een pleegzorgvergoeding.
Heeft u vragen over verlengde pleegzorg? Neem dan contact op met de gemeente via 0543 49 33 33, of met uw pleegzorgaanbieder.