Met het gemeentelijk gebiedsgericht geluidbeleid worden keuzes gemaakt over geluid, afhankelijk van het type gebied. Hierdoor wordt de kwaliteit van een gebied beschermd of, indien nodig, verbeterd.

Het beleid probeert vooral bewoners van woningen en natuurgebieden te beschermen. Daarnaast geeft het beleid ruimte aan de producenten van geluid zoals bedrijven en verkeer. Daarvoor moet voldoende (geluid)ruimte blijven bestaan. Het gebiedsgericht geluidbeleid moet een goede balans creëren tussen beide behoeften.

De voordelen van het beleid zijn

  • gebiedsgericht sturen van de geluidniveaus in de gemeente, waaronder het beschermen  van stilte
  • ruimte geven aan economische bedrijvigheid, ook in stille(re) gebieden
  • heldere geluidregelgeving en daarmee snellere vergunningverlening
  • akoestische duidelijkheid in bestemmingsplanprocedures

Het gebiedsgericht geluidbeleid helpt de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid te behouden en te verbeteren door de mogelijkheden die het beleid biedt om daar waar de geluidkwaliteit goed is deze te behouden en daar waar deze minder goed is te verbeteren. Het wordt toegepast bij onder andere het verlenen van vergunningen en bestemmingsplanprocedures.

De belangrijkste punten van dit gebiedsgericht geluidbeleid zijn de indeling in gebieden waarvoor specifieke geluidwaarden zijn vastgelegd. Deze gebieden zijn bestaande, en als zodanig aangewezen of bestemde gebieden. Bij agrarische bedrijven blijven de al vergunde geluidnormen onaangetast. Alleen bij nieuw op te richten bedrijven worden de streefwaarden uit dit geluidbeleid toegepast.

Wilt u kennisnemen van het beleid of de kaarten met gebiedstypering raadplegen dan kunt u dit opvragen bij de gemeente.