Wat is het?

Er is sprake van grondverzet als er meer dan 50 m3 grond of baggerspecie naar een andere plek wordt verplaatst. Hiervoor gelden een aantal regels.

Hoe werkt het?

De bodem waar de grond wordt opgebracht mag daardoor extra vervuild raken. Bepalend hiervoor is de Bodemkwaliteitskaart. Daarin zit een ontgravingskaart en een toepassingskaart. Op de ontgravingskaart staat de kwaliteit van de te ontgraven grond. Op de toepassingskaart staat wat de kwaliteit moet zijn van de toe te passen grond op een bepaalde locatie.

Bijvoorbeeld:

  • Grond met de kwaliteit AW - Landbouw is schoon en mag worden toegepast in de gebieden AW - Landbouw en Wonen.
  • Grond met de kwaliteit Wonen is licht verontreinigd en mag alleen worden toegepast in het gebied Wonen.

Bedrijven moeten het grondverzet van meer dan 50 m3 melden bij het landelijk meldpunt bodemkwaliteit(externe link). Daarna toetst de gemeente of het grondverzet voldoet aan de regels. Is het grondverzet volgens de bodemkwaliteitskaart niet mogelijk? Laat dan een partijkeuring uitvoeren. Mogelijk is het grondverzet daarna alsnog mogelijk. Dit kan met 1 van de volgende milieuhygiënische verklaringen:

  • partijkeuring;
  • erkende kwaliteitsverklaring;
  • fabrikant-eigen verklaring;
  • bodemonderzoek, mits de juiste onderzoeksprotocollen zijn gehanteerd.

Wat moet ik doen?

Particulieren en agrarische bedrijven zijn niet verplicht een melding te doen van grondverzet. Maar ze moeten zich wel aan de regels houden van het Besluit bodemkwaliteit.

Laat u het grondverzet doen door bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf, dan zal die hiervan melding moeten maken bij het landelijke meldpunt bodemkwaliteit.

Wat heb ik nodig?

Bedrijven moeten een aanvraagformulier invullen. Dat is te vinden op de site van het landelijk meldpunt bodemkwaliteit(externe link). Nadat u als gebruiker hebt ingelogd, kunt u online het meldingsformulier invullen en verzenden (snelste optie). U kunt het meldingsformulier ook uitprinten en per post naar het landelijk meldpunt te sturen.

Voordat u met het grondverzet mag beginnen, moet u kunnen aantonen dat de toe te passen grond schoon genoeg is.

Bij het transport moet de transporteur daarom het volgende bij zich hebben:

  • een meldingsformulier, en
  • een transportgeleidebiljet met hierop het nummer van de melding.

Hoe lang duurt het?

Vanaf het moment dat de aanvraag voor grondverzet is ingediend, duurt het maximaal vijf dagen voordat de aanvrager bericht krijgt. Is er goedkeuring of hebt u na 5 dagen nog geen bericht ontvangen, dan mag het grondverzet worden uitgevoerd.

Voldoet het grondverzet niet aan de regels, dan mag het grondverzet niet worden uitgevoerd. In dat geval kan de gemeente om aanvullende informatie vragen.