Persbericht: College kiest nieuwbouwscenario voor Schaersvoorde Slingelaan
Het college van B&W van Aalten kiest voor nieuwbouw als toekomstbestendige oplossing voor het gebouw van Schaersvoorde aan de Slingelaan. Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor tijdelijke huisvesting en verhuizing bij renovatie zo hoog zijn, dat nieuwbouw veel aantrekkelijker is. Nieuwbouw biedt de kans om een modern schoolgebouw te realiseren dat voldoet aan de eisen van deze tijd en de visie van de school. Waar het nieuwe schoolgebouw kan komen, wordt de komende tijd zorgvuldig onderzocht.

Voordat er een locatie wordt gekozen en een ontwerptraject gestart kan worden, vraagt het college de gemeenteraad om krediet voor vervolgonderzoek. Hierin worden onder andere mogelijke locaties en invulling van de nieuwbouw onderzocht.
Onderzoek en uitkomsten
Het besluit is gebaseerd op een breed haalbaarheidsonderzoek, uitgevoerd door ICSadviseurs. Hierin is gekeken naar de ruimtebehoefte, de bouwkundige en functionele staat van het huidige gebouw én de kosten van renovatie en nieuwbouw. Daarbij is ook de toekomstige onderwijsvisie van Schaersvoorde meegenomen.
In het haalbaarheidsonderzoek is er ook kort gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden naast de locatie Schaersvoorde Stationsplein, aan de Landbouwstraat. Het past, maar het houdt niet over. Daarom gaat de gemeente breder kijken dan deze locatie alleen. Het vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de beste locatie is.
Stap naar de toekomst
Bij de invulling van de nieuwbouw staan een goede leeromgeving, klimaatbeheersing (een groot knelpunt in het huidige gebouw) én flexibiliteit in gebruik voorop. Zo kan er ook worden gekeken of het gebouw in de toekomst een bredere maatschappelijke functie kan vervullen. Denk aan combinaties met culturele of sociale instellingen.
Wethouder Rik van Lochem over de plannen: “Leerlingen en medewerkers verdienen een prettige en gezonde leeromgeving. Met de keuze voor nieuwbouw kunnen we eindelijk iets doen aan de problemen in het huidige gebouw. Tegelijkertijd biedt het kansen om na te denken over samenwerking met andere maatschappelijke of culturele functies. Zo investeren we niet alleen in goed onderwijs, maar ook in de toekomst van onze gemeenschap.”
Vervolg en participatie
Op 30 september neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel voor vervolgonderzoek naar de nieuwbouw. Zodra er meer duidelijk is over mogelijke locaties, betrekt de gemeente actief de omgeving bij de verdere verkenningen. Hierbij wordt een participatieplan opgesteld, zodat betrokkenen kunnen meedenken over de invulling en kansen van de nieuwbouw. De voortgang wordt gedeeld via het gemeentenieuws en andere communicatiekanalen van de gemeente.