Per 1 januari 2024 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze wet is bedoeld om consumenten beter te beschermen als het gaat om de technische kwaliteit van bouwwerken. Voorheen controleerde de gemeente of uw bouwplan technisch aan de regels voldeed. Met de invoering van de Wkb wordt deze controle voor bouwwerken met een laag risico (gevolgklasse 1) gedaan door een gecertificeerde onafhankelijke partij, een zogeheten ‘kwaliteitsborger’. Als initiatiefnemer bent u zelf verantwoordelijk om een kwaliteitsborger in te schakelen.

    Welke bouwwerken vallen onder gevolgklasse 1?

    De Wkb geldt niet meteen voor alle bouwwerken, maar als eerste voor bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1. Hieronder leest u welke bouwwerken dit zijn.

    • Gewone huizen, ook met garage of kantoor aan huis
    • Vakantiewoningen
    • Bedrijfsgebouwen met maximaal 2 verdiepingen, inclusief klein kantoor of kantine
    • Aanbouwen aan andere gebouwen van maximaal 2 verdiepingen, bijvoorbeeld een magazijn bij een winkel
    • Kleine fiets- en voetgangersbruggen van maximaal 20 meter, die niet over een grote weg liggen
    • Woonboten
    • Andere bouwwerken van maximaal 20 meter hoog, zoals masten en antennes

    Vanaf 1 januari 2024 geldt de Wkb bovendien alleen voor nieuwbouw. Pas vanaf 2025 gaat de Wkb naar verwachting ook gelden voor verbouw. De Wkb is niet van toepassing op bijvoorbeeld monumenten en bouwprojecten met specifieke vergunningen.

    Waar vindt u een kwaliteitsborger?

    Gaat u nieuw bouwen in gevolgklasse 1? Dan moet u per 1 januari 2024 zelf een kwaliteitsborger inschakelen die de kwaliteit van uw bouwwerk(en) controleert. Deze controle gebeurt voor en tijdens de bouw en gaat over zaken als fundering, brandveiligheid en energiegebruik. Dat doet de gemeente dan niet meer. De gemeente gaat per 1 januari 2024 alleen nog over de ruimtelijke beoordeling en vergunning.
    Een kwaliteitsborger is altijd onafhankelijk en gecertificeerd. Via het Register kwaliteitsborging vindt u een overzicht van kwaliteitsborgers en instrumenten. Een instrument is een goedgekeurde werkwijze die de kwaliteitsborger gebruikt om de bouw te controleren.

    Welke stappen moet ik doorlopen als mijn bouwwerk onder gevolgklasse 1 valt?

    Voor bouwwerken in gevolgklasse 1 gelden vanaf 1 januari 2024 de volgende stappen

    Het aanvragen of een melding indienen gaat via het Omgevingsloket. Voor de stappen 3 t/m 5 geldt dat u uw aanvraag of melding ook op een andere manier kunt indienen bij de gemeente. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

    Stap 1

    Vooroverleg (niet verplicht): Maak een afspraak voor een vooroverleg met de gemeente als u uw plannen vooraf wilt bespreken.

    Stap 2

    Kwaliteitsborger inhuren: Kies zelf een kwaliteitsborger uit het Register kwaliteitsborging en laat deze een risicobeoordeling en borgingsplan maken. De gemeente gaat per 1 januari 2024 nog wel over de ruimtelijke beoordeling en vergunning!

    Stap 3

    Omgevingsplanactiviteit aanvragen: Vraag minimaal 8 weken voor de start van uw bouwactiviteiten een omgevingsplanactiviteit aan bij de gemeente via het Omgevingsloket.

    Stap 4

    Bouwmelding indienen: Dien minimaal 4 weken voor de start van uw bouwactiviteiten een bouwmelding in via het Omgevingsloket. Geef hierbij aan dat het om een bouwwerk in gevolgklasse 1 gaat, wie uw kwaliteitsborger is, welk instrument wordt gebruikt, en voeg het borgingsplan en de risicobeoordeling toe.

    Stap 5

    Start van de bouwwerkzaamheden: Meld minimaal 2 dagen voor de start van uw bouwactiviteiten de startdatum via het Omgevingsloket.

    Stap 6

    Controle door kwaliteitsborger: Tijdens de bouw controleert de kwaliteitsborger de kwaliteit van uw bouwwerk en of het borgingsplan wordt nageleefd.

    Stap 7

    Controle door de gemeente: De gemeente kan tijdens de bouw controles uitvoeren en indien nodig handhaven.

    Stap 8

    Gereedmelding: Meld minimaal 2 weken voordat u het gebouw gaat gebruiken de gereedmelding en verklaring van de kwaliteitsborger via het Omgevingsloket.

    Stap 9

    Gebouw gebruiken: Binnen 2 weken hoort u of de gemeente akkoord gaat. Bij akkoord mag u het bouwwerk in gebruik nemen.

    Welke lokale afwijkingen gelden er in de gemeente Aalten?

    Onder de Wkb kan de gemeente lokale afwijkingen vaststellen voor specifieke situaties. Dit zijn lokale situaties waardoor het eindresultaat van een bouwactiviteit mogelijk niet aan de bouwtechnische regels kan voldoen. De kwaliteitsborger moet van deze bijzondere lokale omstandigheden op de hoogte zijn. De kwaliteitsborger moet ze verwerken in het borgingsplan en de risicobeoordeling.

    Deze omstandigheden worden momenteel in kaart gebracht in de gemeente Aalten.

    Wat verandert er voor aannemers?

    De WKB versterkt uw positie als opdrachtgever en brengt veranderingen voor aannemers met zich mee, zoals:

    • Bij oplevering moet de aannemer een opleverdossier aan u geven.
    • Bij nieuwbouw moet de aannemer particuliere opdrachtgevers informeren over zijn verzekering.
    • Er komen extra eisen voor de waarschuwingsplicht van aannemers bij bouwwerken, inclusief duidelijke, schriftelijke en tijdige waarschuwingen.
    • Ook na oplevering blijft de aannemer verantwoordelijk voor eventuele gebreken.

    Deze wijzigingen gelden voor alle bouwactiviteiten waarvoor een aannemingsovereenkomst is gesloten.