Jaarlijks reikt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten de Erfgoedprijs uit. Bent of kent u een persoon of organisatie uit de gemeente Aalten die het verdient om de Erfgoedprijs 2024 te ontvangen? U kunt uw kandidaat nu voordragen.
Gemeente Aalten kent tal van oude panden en objecten die de moeite waard zijn om in oude ere te herstellen en in stand te houden. Door het uitreiken van de Erfgoedprijs wil het college aandacht vragen en een podium bieden aan die vele mooie initiatieven, groot en klein, die bijdragen aan het behoud van erfgoed in onze gemeente. De erfgoedprijs bestaat uit een cheque van € 250,- en een kunstwerk t.w.v. € 350,-

Wie kunt u voordragen?

U kunt een natuurlijk- of rechtspersoon aandragen die op eigen initiatief, met veel inzet en/of financiële inbreng, een bouwwerk met historische waarde heeft gerestaureerd of heeft laten restaureren. Ook het plegen van groot achterstallig onderhoud, waardoor dreigend verval is voorkomen, komt in aanmerking voor deze prijs. Daarnaast kan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan projecten rondom erfgoed (zoals bijvoorbeeld het beheer van een historische collectie of een historische publicatie) worden voorgedragen.

Hoe wordt de winnaar gekozen?

Tot 1 juni 2024 kunt u een kandidaat voordragen. Vervolgens buigt de Commissie Omgevingskwaliteit (voorheen Commissie Cultureel Erfgoed), een adviescommissie voor het college, zich over alle inzendingen en kiest de genomineerden voor dit jaar. Begin juli worden de genomineerden bekend gemaakt. Dit zal kenbaar gemaakt worden op social media en in dit gemeentenieuws. Het college maakt de keuze wie de Erfgoedprijs 2024 in ontvangst mag nemen. Dit maken zij bekend tijdens de ‘uitreiking Erfgoedprijs’ op 5 september 2024; een gezellige, interessante avond over erfgoed.

Hoe meld ik een kandidaat aan?

Mail uw inzending vóór 1 juni 2024 naar gemeente@aalten.nl. Vermeld hierbij:

  •  wie u wilt nomineren;
  •  waarom deze persoon of organisatie de Erfgoedprijs verdient;
  •  beknopte omschrijving van de werkzaamheden;
  •  een aantal foto’s van het pand of object(en).

Uitreiking bijwonen

De Erfgoedprijs 2024 wordt uitgereikt op 5 september 2024 om 19.30 uur in de Koppelkerk in Bredevoort. U kunt zich nu al aanmelden om hierbij aanwezig te zijn. Dit kan via aanmelden@aalten.nl onder vermelding van uw naam, eventuele organisatie, aantal personen en telefoonnummer. Rond augustus volgt het definitieve programma van deze avond.

Open monumentendag

Veel monumenten in de gemeente Aalten stellen hun deuren voor u open tijdens de ‘Open Monumentendag’ op 14 en 15 september 2024. Bent u ook nieuwsgierig naar het mooie erfgoed in onze gemeente? Rond juli verschijnt het overzicht van de in dit weekend opengestelde monumenten. Wij zijn heel benieuwd naar de inzendingen van dit jaar!